Йенс-Столтенберг-НАТО

Да се увеличи военното присъствие на НАТО на изток, решиха държавните глави на страните -членки на срещата във Варшава. Одобрено бе разполагането на четири батальона в Полша и Балтийските републики, създаването на бригада в Румъния, в която ще участва и България, предаде кореспондентът на БНР във Варшава, цитиран от novinite.bg .

На срещата на върха на НАТО във Варшава е договорено водеща нация за Латвия да е Канада, Германия ще води батальона в Литва, САЩ в Полша, а Великобритания в Естония. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че това е само стъпка към по-голямо присъствие на изток.

Той посочи и готовността на НАТО за командване на щита, чийто елементи са американските кораби „Испания“, радарите в Турция и система за прихващане в Румъния. Тази система не представлява заплаха за Русия, каза Столтенберг. Той посочи и нуждата от диалог с Москва, което ще стане на среща на съвета НАТО – Русия следващата седмица.

  Майк Тайсън: Кубрат Пулев може да донесе световна титла на България

НАТО ще изгради и многонационална бригада в Румъния, в която България ще участва с до 400 войници на ротационен принцип. На въпрос за това какво повече може да се очаква за България и Румъния, Столтенберг обясни, че това са подходящи решения, взети на базата на военните анализи.

За инициатива в Черноморския регион генералният секретар на НАТО обясни, че вече има по-сериозно присъствие под формата на въздушно патрулиране и радарите АУАКС в Турция, както и бригадата на Румъния и България. Повече тренировки ще има в този район.

До октомври обаче военните планират да дадат съвет как присъствието на НАТО ще се случи не само на сушата но и по вода и въздух. „Някои от страните изразиха нуждата от подобно нещо“, каза Йенс Столтенберг, без да уточни дали това са били Турция, Румъния или България.

Източник: novinite.bg