НАТО предупреди, че кибератаките могат да задействат член 5

Специалисти на алианса твърдят, че нападенията с WannaCry и Petya са инициирани от „държавни актьори”

хакер

Има признаци, че вирусите WannaCry и Petya са създадени от държавно спонсорирани хакери, твърдят специалисти от НАТО

НАТО предупреди, че кибер нападенията с вируси от рода на WannaCry и Petya могат да задействат член 5 от Северноатлантическия договор, който предвижда военен отговор на инициаторите на подобни атаки срещу която и да е страна членка на пакта.

Има признаци, че и двата вируса от тип рансъмуер (криптиращи вируси изнудвачи) са създадени от държавно спонсорирани хакери, твърдят от военната организация. Ако кибер-атаката причини последици, сравними с въоръжена атака, членовете на алианса могат да приложат закона за въоръжените конфликти.

Това все още не е така, поясни Томаш Минарик от Центъра за киберзащита на НАТО в Естония (NATO CCDCOE), въпреки че изявлението на организацията очевидно е предупреждение към правителства, които биха могли да участват в подобни атаки с рансъмуер.

  Полша се нуждае от "руската заплаха", за да засили армията си чрез НАТО

Тъй като бяха атакувани важни правителствени системи, ако зад операциите стои конкретна държава, това може да се смята за нарушение на суверенитета. В този случай кибератаката ще се тълкува като неправомерно международно действие и засегнатите страни ще имат право да реагират с контрамерки, заяви недвусмислено Минарик.

Според представители на НАТО, има доказателства, че WannaCry и Petya са активирани от „държавен актьор”, който е подобрил значително експлойтите, за да се получи нов тип кибер атака. Злонамереният софтуер е станал по-професионален и вместо да сканира целия интернет, търси целенасочено нови хостове и заразява по-дълбоко локалните компютърни мрежи, след като бъде открита дупка в сигурността, твърди Бернхардс Блумбърг, изследовател от Центъра за киберзащита на НАТО.

Според друг специалист от НАТО, вирусът Petya се явява „декларация за сила”. „Втората атака с рансъмуер демонстрира разрушителната способност [на вируса] и готовността тя да бъде използвана”, смята Лаури Линдстрьом.

WannaCry и Petya заразиха хиляди компютри. Атаките с тях бяха насочени към правителствени организации и частни компании по цял свят. Смята се, че Украйна е една от най-големите жертви на Petya, с много засегнати и излезли от строя системи, вкл. на ядрената централа в Чернобил.

  Днес е срещата между Румен Радев и Йенс Столтенберг

Източник: TechNews.bg

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар