НАТО предупреди, че кибератаките могат да задействат член 5

Специалисти на алианса твърдят, че нападенията с WannaCry и Petya са инициирани от „държавни актьори”

хакер

Има признаци, че вирусите WannaCry и Petya са създадени от държавно спонсорирани хакери, твърдят специалисти от НАТО

НАТО предупреди, че кибер нападенията с вируси от рода на WannaCry и Petya могат да задействат член 5 от Северноатлантическия договор, който предвижда военен отговор на инициаторите на подобни атаки срещу която и да е страна членка на пакта.

Има признаци, че и двата вируса от тип рансъмуер (криптиращи вируси изнудвачи) са създадени от държавно спонсорирани хакери, твърдят от военната организация. Ако кибер-атаката причини последици, сравними с въоръжена атака, членовете на алианса могат да приложат закона за въоръжените конфликти.

Това все още не е така, поясни Томаш Минарик от Центъра за киберзащита на НАТО в Естония (NATO CCDCOE), въпреки че изявлението на организацията очевидно е предупреждение към правителства, които биха могли да участват в подобни атаки с рансъмуер.

  Русия към НАТО: Нямате работа в Черно море

Тъй като бяха атакувани важни правителствени системи, ако зад операциите стои конкретна държава, това може да се смята за нарушение на суверенитета. В този случай кибератаката ще се тълкува като неправомерно международно действие и засегнатите страни ще имат право да реагират с контрамерки, заяви недвусмислено Минарик.

Според представители на НАТО, има доказателства, че WannaCry и Petya са активирани от „държавен актьор”, който е подобрил значително експлойтите, за да се получи нов тип кибер атака. Злонамереният софтуер е станал по-професионален и вместо да сканира целия интернет, търси целенасочено нови хостове и заразява по-дълбоко локалните компютърни мрежи, след като бъде открита дупка в сигурността, твърди Бернхардс Блумбърг, изследовател от Центъра за киберзащита на НАТО.

Според друг специалист от НАТО, вирусът Petya се явява „декларация за сила”. „Втората атака с рансъмуер демонстрира разрушителната способност [на вируса] и готовността тя да бъде използвана”, смята Лаури Линдстрьом.

WannaCry и Petya заразиха хиляди компютри. Атаките с тях бяха насочени към правителствени организации и частни компании по цял свят. Смята се, че Украйна е една от най-големите жертви на Petya, с много засегнати и излезли от строя системи, вкл. на ядрената централа в Чернобил.

  САЩ предупреди: Метежът в Турция може да застраши членството ѝ в НАТО

Източник: TechNews.bg

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар