военно учение
Военноморските сили (ВМС) ще бъдат домакин на българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2016″, което ще се проведе от 20 до 27 февруари 2016 г.

Учението се провежда в териториалното море и прилежащата зона на Република България.

„Посейдон 2016″ е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на противоминни действия в коалиционен формат.

В учението ще участват: ВМС на Р България с фрегата „Смели“, рейдовите миночистачи „Капитан-лейтенант Кирил Минков“ и „Капитан-лейтенант Евстати Винаров“; ВМС на Румъния с миночистача „AXENTE“, както и корабите от състава на Втора постоянната противоминна група на НАТО (SNMCMG 2) в Средиземно море.

В групата, освен българския базов миночистач „Шквал“, участват: от Република Турция – кораб за управление и контрол TCG „C. G. HASANPASA“ и минен ловец TCG „EDREMIT“ и от Кралство Испания – минен ловец ESPS „TAMBRE“.

Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Щабът за контрол на учението ще се развърне в Пункт за базиране Бургас на Военноморска база – ВМС.

Източник cross.bg