This is my first stock photo. I chose this one because it did not require any expensive props. Feel free to use this image, just link to www.SeniorLiving.Org

Българската агенция за инвестиции до ноември е сертифицирала 18 проекта на стойност 297,4 млн. лева. Очаква се да се открият 4044 нови работни места, съобщи изпълнителният директор на агенцията Стамен Янев.

Сред фирмите със сертифицирани проекти са „Интегрейтид“ „Микроелектроникс“ „България“ ЕООД, „Кока Кола“ „Хеленик Бизнес Сървисис Организейшън“ ЕООД, „Луфтханза Техник“ и други, информират от агенцията.

Българската агенция за инвестиции прогнозира, че през следващата година ще успее да сертифицира над 20 проекта за над 400 млн. лева. Очакванията са за разкриване на над 6000 работни места. Очаква се също да се запази интересът към седемте приоритетни сектора, към които инвеститорите насочват проектите си. Това са компютърна и комуникационна техника, електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химични продукти, изделия от каучук, пластмаси и други неметални минерални суровини и хранителни продукти.

Стамен Янев откроява като традиционен интереса към производството у нас на части на големите автомобилни концерни. 9 проекта в автомобилния сектор за над 310 млн. лв. са сертифицирани за последните 5 години. Заявените работни места са 6500.

  На този ден: 28 април - Панайот Хитов се връща в България с чета, Левски е знаменосец

От Българската агенция за инвестиции отчитат и 6 потенциални проекта в тази област. Един проект е в процес на сертфициране.

Над 100 големи компании са установили у нас производството на компоненти за почти всички автомобилни марки. В България се произвеждат маслените помпи за новата С класа на Мерцедес, дисковите спирачки на Audi Q 7, чипове и интегрални схеми, климатични инсталации за BMW, Audi, VW AG.

1,55 млрд. евро са достигнали приходите от производство на автомобилни компонентни през 2015 година. Това представлява 3,5 % от Брутния вътрешен продукт, а заетите в сектора са над 33 000 души.

Оказва се, че повече инвестиции в автосектора е успяла да привлече Южна България, но засилен интерес се наблюдава и към районите със завишена безработица в Северозападна България. Стамен Янев изтъкна, че се очаква в скоро време и в този район да има стратегически инвеститор, който да подобри социалната среда в региона.

Предизвикателство пред автомобилната индустрия у нас било не само производството на авточасти за световни марки, но и да имаме наш завод за автомобили. Янев обърна внимание, че секторът е изключително важен за бъдещето на икономиката ни.

  Българският домат може да пробие на най-скъпите пазари

Проучване на Българската агенция за инвестиции е показало, че инвеститорите имат позитивна нагласа за икономическата перспектива пред България. Това се дължало преди всичко на по-евтината работна ръка, ниските данъци и приемливата цена на електроенергията, валутния борд, географското положение на страната, членството й в ЕС. Очакванията на потенциалните инвеститори са да намират висококвалифицирани работници, което е едно от предизвикателствата пред България.

източник: нюз.бг