полиция---Германия

Десетки хиляди поддръжници на турския президент Реджеп Ердоган планират да излязат на шествие в германския град Кьолн днес на фона на нарастващото напрежение след проваления опит за преврат от 15 юли. Той доведе до редица сблъсъци между поддръжници и опоненти на турската власт в Германия, където се намира и най-голямата турска диаспора в света. В неделя се очаква около 30 000 души да отговорят на призива за митинг на организацията Съюз на европейско-турските демократи, съобщават от полицията. Мястото на провеждането му също не е случайно. В провинция Северен Рейн – Вестфалия, където се намира Кьолн, живее близо една трета от тримилионната турска общност в Германия.

В същото време за днес се готвят и няколко по-малки контрадемонстрации, в това число и на крайнодесни активисти, с което се увеличават притесненията за възможни сблъсъци. В тази връзка силите за сигурност в Кьолн отправиха предупреждение, че ще реагират своевременно при всички опити за насилие. Началникът на полицията в града заяви, че „едно нещо искам да е ясно и това е, че ние ще се намесим при всякакъв вид насилие бързо, решително и твърдо“.

  Германия готви радикален антитерористичен закон

За днешните демонстрации ще има охрана от 2700 служители на реда, като властите са предвидили на място да има и турски преводачи. По-рано вчера германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви в интервю за „Зюддойче Цайтунг“, че вътрешнополитическият конфликт в Турция не трябва да се пренася в Германия.

„Пренасянето на вътрешнополитическото напрежение от Турция у нас, в Германия, и сплашването на хора, имащи различни политически убеждения, няма да стане“, категоричен е ръководителят на германската дипломация. „Няма да допуснем това“, подчерта той и призова привържениците и противниците на президента Реджеп Ердоган към сдържаност.

Ердоган се радва на голяма подкрепа сред турската диаспора в Германия, дом на 1,5 млн. турски граждани, които имат право да гласуват на избори. Основаната от президента управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получи подкрепа от 60% в диаспората по време на последните парламентарни избори в Турция през ноември миналата година. Резултатите са по-добри и от тези, които партията получи в самата Турция.

  Защо германците изобретиха специална тоалетна за бежанци?

„Виждам с притеснение, че връзките на хора, живеещи тук, с Турция масово се използват политически“, подчерта влиянието на Ердоган германският комисар по интеграцията Айдан Йозогуз.

В същото време обаче значителен брой кюрди живеят в Германия. Според Гокай Софуглу, председател на Турската общност в Германия, силните пристрастия се отразяват на приятелства и семейства. „Приятелства ще бъдат прекратени. Дори и в самите семейства има проблеми“, каза той и призова за сдържаност по време на днешните демонстрации.

Източник: Novinite.bg