Ангел Найденов

„В армията не достигат над 5000 души – войници и офицери“, заяви бившият военен министър Ангел Найденов в сутрешния блок на БТВ, цитиран от КРОСС. По думите му системата е пред колапс. „За последните две години негативните процеси в армията не само не са пресечени, но са преминали и зоната на търпимост на експертите“, категоричен е Найденов.

Той изброи три причини за състоянието на армията ни – първата е системното недофинансиране в системата; втората – остарялото въоръжение и бойна техника; третата – непопълненият личен състав. „Заради непопълнения личен състав, българската армия не е в състояние да изпълнява сложни бойни задачи“, категоричен е Найденов. Той допълни, че настоящото финансиране е недостатъчно да покрие дори базовите нужди на армията.

„Ако държавата ни не направи нещо радикално, стои въпросът какво можем да очакваме от българските въоръжени сили“, поясни бившият военен министър. Липсата на кадри в системата Найденов смята, че се дължи на недостатъчното заплащане, както и на затрудненията при подбора на кандидати, които могат да издържат психологическите тестове. Има и друг проблем – неграмотността. „Липсата на достатъчно образование, което да направи кандидатите подходящи за българската армия“, допълни Найденов.

  При тероризъм армията и МВР ще действат като при война

„В последните 10-15 дни би следвало служебния кабинет да остави това решение на следващото правителство“, смята Найденов.

На закрито заседание Министерският съвет одобри протокола на междуведомствената група за избор на нов многоцелеви самолет. На първо място е класирана Швеция със самолет „Грипен“. Това е експертната гледна точка. „Няма изненада, че експертите са се спрели на нов самолет на фона на използваните Ф-16. Гледната точка на политическото решение обаче е друга, защото когато ние купуваме нови самолети не можем да игнорираме разсъжденията за сигурността в по-общ план – коя страна какво ни предлага“, поясни Найденов.

Той добави, че служебното правителството не е трябвало да стигне до това решение и да предопределя избора на предстоящото редовно правителство.