Младен Маринов

Светлозар Лазаров и Младен Маринов (в средата) присъстваха в Централната софийска синагога на тържествената церемония за запалване на свещите на Ханука – Празника на светлината; Снимка: СЕГА

За периода от август до 24 октомври се забелязва увеличаване на опитите за незаконно преминаване на границата ни с Турция и Гърция, както и увеличение на предотвратените такива случаи. Това съобщи вчера вътрешният министър Младен Маринов по време на парламентарен контрол, предаде Дарик.

По думите му за този период са установени 2416 лица, които са направили опит да преминат нелегално границата ни или са задържани впоследствие. Според вътрешния министър това увеличение е свързано с метеорологичните условия и е нормално през този период да се увеличат опитите за незаконно преминаване.

Поради това са предприети действия за командироване на сили и средства от други дирекции на Гранична полиция по българо-турската и на българо-гръцката граница.

Според данните, които изнесе Маринов, от 1 януари до 31 юли са установени общо 1864 лица, от които е предотвратено незаконното навлизане на 1375, 160 са задържани на ход и 329 са задържани от съседните гранични власти. Като допълни, че за същия период миналата година са опитали незаконно да преминат границата 3122 лица. Той отбеляза, че за цялата 2017 г. общият брой на направилите опит незаконно да преминат границата ни е 6904 лица.

  Допълнителни 60 души ще помагат за охраната на ГКПП Кулата

Министър Маринов каза още, че МВР има добро взаимодействие с турските гранични власти.