кукери

Над 800 кукери от всички краища на страната си дават среща на площада пред Община Стара Загора, където от 11.00 часа ще започне XIX издание на Фестивала на маскарадните игри. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

За наситеното с много емоции и богато на багри събитие идват 19 групи от областите Благоевград, Ямбол, Сливен, Силистра, Шумен, Пазарджик, Павел баня, Пловдив и Стара Загора, като към страховитото колоритно множество от старци, бабугери, васильовци, арапи и др. ще се присъедини и най-младото попълнение в шумните редици на кукерите – 5 и 6-годишните малчугани от ДГ № 8 „Българче“ и ДГ № 10 „Светлина“.
Пъстрото шествие от маскирани персонажи ще дефилира преди началото на празника по централния булевард „Цар Симеон Велики“, след което ще се спре на площада пред Общината, който в рамките на 3 часа ще бъде огласян от мощния звън на огромните хлопки и звънци, с които кукерите ще гонят злите сили. 5-членно жури от специалисти ще награди отличилите се състави.
Традиционният базар на традициите „Българско е!“, който съпътства атрактивната проява, ще представи производители от Силистра, Русе, Видин, Монтана и др., като приоритет е даден на местните майстори. Те ще разположат шатрите си по бул. „Руски“, в отсечките между бул. „Цар Симеон Велики“ и „Свети Княз Борис“ още на 2 март, а на 3 и 4 март ще бъдат облечени с народни носии. Базарът ще предложи на посетителите изделия от вълна, гравюри и дърворезби, произведения от природни материали, чанове и камбани, икони и др.
Фестивалът на маскарадните игри е включен в Културния календар на Община Стара Загора и се организира от Община Стара Загора, НЧ „Н. Лилиев 2005“, Център за подкрепа за личностното развитие, Регионален исторически музей и Общество за фолклор.

  Полицаи ранени при протеста в Раднево, един с тежки травми по главата

източник: фокус