На каква възраст се пенсионират по света

pensioner

Най-високата средна възраст, на която хората напускат пазара на труда, е в Южна Корея – 70,6 г. за жените и 72,9 г. за мъжете. Най-ниската възраст е в Словакия (58,2 години) при средна възраст за ОИСР от 63,2 г.

За мъжете най-ниската средна ефективна възраст на пенсиониране е 59,4 г. (във Франция) при средна възраст за ОИСР от 64,6 г.

Сред страните, в които жените се пенсионират по-рано спрямо средното за ОИСР, са съответно: Словакия, Белгия, Полша и Словения. Мъжете във Франция, Белгия, Италия, Гърция прекарват сравнително по-малко време на пазара на труда спрямо средното за ОИСР.

Данните са за 2014 г., представени в анализ на infograf.bg по данни на ОИСР.

През 2014 г. средната възраст, на която жените в България напускат пазара на труда, е 60,7 г., което е с 5 години и половина повече от 2004 г. При мъжете средната ефективна възраст на пенсиониране е 61,8 г. през 2014 г., или с малко над 3 г. по-късно, отколкото през 2004 г.

  Жените от града на ужасите: Мъртви сме, само дето още дишаме

За периода между 2005 и 2008 г. средната ефективна възраст у нас нараства, като при мъжете достига връх през 2008 г., а при жените през 2009 г. Във върховата си точка тази възраст при мъжете дори изпреварва средните нива и за страните от ОИСР и за ЕС.

Според методологията “средната ефективна възраст на пенсиониране” е тази, на която хората над 40 г. напускат пазара на труда (т.е. отпадат от работната сила). Ако човек е на 50 г. и нито работи, нито си търси работа, той се води пенсиониран. Така изчислен, показателят се влияе от фазите на икономическия цикъл и динамиката на обезкуражените лица на възраст над 40 г.

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар