„Вкусотийка в кутийка“ отваря врати във Варна

Магазинче за продукти с кауза „Вкусотийка в кутийка“ ще отвори врати до края на месеца във Варна. То е част от двугодишния проект на Сдружение „Няма невъзможни неща“, чрез който неправителствената организация разработи социално предприятие за младежи с ментални затруднения. Това съобщи Диана Настева, председател на сдружението, цитирана от БНР.

Организацията подпомага 15 младежи, но според ангажиментите работят около 6-има. Социалното предприятие предлага здравословни хапки, предястия и напитки за партита или събития, както и ръчно приготвени шоколадови изделия. Поръчките изпълнява след предварителна заявка, осигурява и доставка до адрес.

Досега поръчките са били предимно онлайн, но с отварянето на магазинчето варненци ще могат да си купуват от тях всеки ден, като ще има и нови продукти, разкри Диана Настева. Адресът на новата придобивка ще е бул. "Владислав Варненчик" №18.

С отварянето на магазина, младежите ще започнат да приготвят и топла храна, като в основата ще са здравословни храни. Всичко ще се случва постепенно, защото им е нужно повече време да научат новите неща и на първо време ще предлагаме топла храна два пъти седмично, а след време по-често, обясни Диана Настева.

Не е лесно да се развива бизнес в България, особено когато той е със социална кауза, сподели още тя. Но чрез упоритост и бизнес умения успяват да оцелеят и да се развият в трудните дни по време и след пандемията и по време на икономическа криза днес. Много малко работодатели разпознават своите работници в лицето на хората с ментални затруднения, затова подобни предприятия са повече от важни и ценни в днешно време. И доказват, че наистина няма невъзможни неща, стига човек да има желание.

"Няма невъзможни неща" е социално предприятие, което действа активно от 2019 година като част от дейността на Сдружение "Няма невъзможни неща". Според възможностите си, младежи с ментални затруднения или увреждания се включват в разнообразни работни задачи. Всички са мотивирани за работа, искат да работят, учат се да могат повече и да се справят все по-добре, разказа Диана Настева. Екип-специалисти ги подкрепя и мотивира, обучава и координира. Чрез работата си те показват какво могат и се чувстват пълноценни личности. С много внимание и любов изработват комплекти за засаждане у дома на билки и цветя „Градинка в чашка“, подаръчни комплекти, картички, флаери и др. Правят сок-фреш и плодови салати, подреждат и почистват залата за събития, опаковат и подреждат продукти и др.

От 2021 стартират и дейност „Кухня“, в която предлагат кетъринг и храна за дома и офиса с предварителна заявка с марка "Вкусотийка в кутийка".

Сдружението е създало и Социален център "Клуб Хвърчило", в който младежи с ментални зтруднения се обучават на практически умения, умения за общуване и умения за труд, забавляват се, спортуват и имат нови приятели.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар