Във Варна осъдиха двама за незаконна сеч на дървета

Мъжете отсекли дървета на стойност 1380 лв., сега ще заплатят 6000.00 лв глоби.

Районен съд – Варна осъди двама за незаконна сеч на дървета, на двамата подсъдими, съответно 52-годишен и 43-годишен, бяха наложени различни наказания.

Те бяха признати за виновни в това, че на 25 декември 2021 г., в землището на с. Гроздьово, от държавен горски фонд, намиращ се на територията на ТП ДПС - "Шерба", в съучастие като съизвършители, без редовно писмено позволително, секли дървета от фонда – около 16 кубика от дървесен вид "Дъб" и близо 9 кубика от вида „Цер“. Общата стойност на всички отсечени дървета в съучастие от двамата подсъдимите възлиза на 1380 лева.

За стореното 52-годишният подсъдим получи наказание от 8 месеца лишаване от свобода, което изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години, както и наказание „глоба“ в размер на 1000 лева.

По отношение на другия подсъдим деянието се явява извършено в условията на продължавано престъпление. Той бе признат за виновен и в това, че 4 дни по-късно – на 29 декември 2021 г., повторно извършил сеч и извозване с лек автомобил на други два пространствени кубични метра дърва за огрев от същия горски фонд. Районният съд наложи на 43-годишния подсъдим наказание от една година лишаване от свобода, изпълнението на което отложи с 3 години изпитателен срок, както и наказание „глоба“ в размер на 5000 лева.

Присъдата на Варненския районен съд може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред ВОС.Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар