СЗО отмени глобалното извънредно положение, въведено заради Covid-19

Световната здравна организация (СЗО) отмени глобалното извънредно положение, въведено заради Covid-19, предаде Ройтерс.

Пандемията, която в продължение на повече от три години убиваше милиони хора, предизвика икономически хаос и задълбочи неравенствата, вече не представлява извънредна ситуация за здравето в световен мащаб, става ясно от изявлението.

С "голяма надежда обявявам, че Covid-19 е приключил като глобална здравна спешност", заяви ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, като изчисли, че пандемията е убила "най-малко 20 милиона" души - почти три пъти повече от официалната оценка.

СЗО обяви глобално извънредно положение във връзка с разпространението на коронавируса на 30 януари 2020 г., а пандемията беше обявена на 11 март 2020 г.

"Този ​​вирус е тук, за да остане", подчерта обаче генералният директор на организацията Тедрос Гебрейесус по време на пресконференцията, като добави, че коронавирусната инфекция продължава да отнема животи по целия свят.

"Време е държавите да преминат от извънреден режим към управление на Covid-19 заедно с други инфекциозни заболявания“, каза още той.

"Това не означава, че Covid-19 е приключил като глобална заплаха за здравето“, посочи шефът на СЗО, подчертавайки, че организацията ще преоцени своя подход, ако коронавирусът "изложи нашия свят в опасност“.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар