Светият синод избира тримата кандидати за патриарх

Светият синод на Българската православна църква ще определи тримата митрополити, между които да бъде избран бъдещият патриарх.

Деветима владици отговарят на изискванията, а 14 митрополити в синода ще гласуват, съобщава bTV.

Тримата избраници трябва да съберат поне по 2/3 от гласовете на митрополитите, за да стигнат до гласуването на 30 юни.

Председателят на комитета за патриаршески събор митрополит Киприан обясни, че за кандидати за български патриарх ще бъдат определени девет митрополити, които са избираеми и отговарящи на изискванията на устава на БПЦ - да имат 50 навършени години, 5-годишно митрополитско служение и правилно православно мислене и примерен живот. С тайно гласуване тримата, които имат мнозинство от 2/3 от 14 митрополити, ще бъдат представени на патриаршески избирателен събор следващата седмица.
 

На 30 юни на църковен събор бъдещият патриарх също ще трябва да събере 2/3 от гласовете на делегатите на събора, които са над 100.

Деветимата кандидати, които участват в надпреварата за патриаршеския престол са: митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Русенският митрополит Наум, Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Пловдивският митрополит Николай.

След смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит Светият синод избра за наместник-председател на БПЦ Врачанския митрополит Григорий. Той ръководи временно Софийската митрополия и трябва да организира избора на нов патриарх.
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар