Ще има ли фалити сред хотелиерите от "Златни пясъци"

Хотелиери от курорта "Златни пясъци" са силно притеснени за предстоящия летен туристически сезон. Голяма част от тях споделят, че няма да могат да издържат финансово и, че е необходимо държавата да предприеме спешни мерки за бранша. Дори се говори за фалити, съобщава NOVA News.

Според Станислав Стоянов - зам.-председател на Съюза на хотелиерите на "Златни пясъци", споделя, че предвидените мерки за вдигане на ДДС-то ще окаже негативно влияние в сектора. "Все още не можем да се съвземем от пандемията. Ако 9% ДДС не се запази, това означава, че автоматично всички разходи ще скочат. Ние сме заложили ДДС 9% в цените, при положение, че то се върне на 20%, печалбите ще паднат. Има хотели, които може да обявят несъстоятелност", обясни той. 

Ще бъдат ли премахнати незаконните сергии и бараки в "Златни пясъци"

По думите му сезонът се е свил, а наемането на кадри е станало все по-трудно. "Няма служители, които имат желание да обслужват туристи за краткия период на заетост, който предлагаме. Заведенията имат големи разходи, свързани с енергийните ресурси. Няма да можем да си покриваме разходите, ако помощта за туризма отпадне", посочи Стоянов. 

Според него по предварителни проучвания най-рано след средата на юни да дойдат първите туристи. "Губим крилата на сезоните, активният сезон е юли-август. Това означава свиване на заетостта. Очакваме туристи от Румъния, Полша, Сърбия и Германия, откъдето е още много слабо записването. Загубихме чартърните полети с бездействие от държавата - обещавахме 35 евро на седалка, но това не се реализира", разкри той.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар