Румънският почин е последният ни шанс

В Румъния всеки журналист или медия, които направят разследване за корупция и злоупотреби, получават 2% от незаконните пари, предмет на злоупотребата. Създаден е и Специален фонд за разследваща журналистика. Голяма част от румънските прокурори са млади хора със заплати от по няколко хиляди евро и мотивирани да преследват и улавят престъпници.

Резултатът от румънското законодателство е налице. Над 20 депутати, десетина министри, висши чиновници, кметове и олигарси  са изправени пред  съда или вече са в затвора. Това стана ясно по време на посещението на президента Росен Плевнелиев в Букурещ. Плевнелиев призна, че изоставаме от Румъния. Но не каза с колко.

Плевнелиев изрече това, което всички отдавна знаем. Нашите "държавници" умеят най-добре едно нещо -  с вид на откриватели да повтарят банални истини, които народът отдавна знае.

Моделът започна трудно. Започна с няколко присъди, които всички определяха като лична вендета на президента Бъсеску. Осъдените в Румъния са от целия политически спектър. Стигна се до едно прочистване на цялата политическа класа”. Така коментира съдебната реформа в северната ни съседка Стилиян Деянов, журналист на свободна практика в Букурещ, който от години следи събитията в северната ни съседка.

Не се превърнахме в Швейцария на Балканите, както ни баламосвахазалъгваха преди 25 години. Не се превърнахме и в Израел- идея от средата на 90-те. Вече не вървим и в пакет с Румъния. Тя дръпна напред, а ние останахме на дъното.

Защо?

В САЩ още във времената на Дивия запад са се изплащали премии на всеки, който залови или убие търсен от закона бандит. Така се раждат "ловците на глави". Макар да няма статистика за ползите и вредите, историята е категорина- резултатите са добри и поучителни.

През 70-те години на миналия век отново в САЩ е приет закон, известен като РИКО - бой по мафията и "белите якички". Един от бащите на този закон е легендата на ФБР Джон Едгар Хувър - управлявал ФБР над 40 години. Само за месец поощрени с награди бдителни граждани и медии съобщили за стотици престъпници и случаи на корупция. Арестувани били над 60 издирвани от години мафиоти. Повече от половината от тях след половин година вече са в затвора. Между тях са политици, ченгета и магистрати. За договорка с адвокати прокурор е осъден на 12 години ефективно. Хората си получават премиите, а имената им са запазени в тайна. Не е известен нито един случай от ФБР, полиция и прокуратура да са изтекли данни за сътрудничили граждани.

У нас награди също са давани, но за сведения, много близки до предателството. По време на турското робство бедни, уплашени, прости или верни на властта нашенци са издавали комити, хайдути и революционери за златни алтъни. Понякога и за едно потупване по рамото, т.е. за нищо.

Партизани и ятаци са предавани през 40-те години на миналия век за премии от 60 000 до 150 000 лв на онези пари. Полицейският шеф Никола Гешев създал цял указател с такива предатели, между тях и от редиците на самите революционери... давал им и пари.

След Деветосептемврийската революция/преврат една част от българите предава друга част от българите. Вторите попадат в затвори и лагери, а първите стават професионални доносници, издигат се в службата и партията, получват ордени и медали.

Повдигам въпроса за наградите, защото в бедняшко еврогето като България, той е актуален. За пари много нашенци ще извършат чудеса от храброст. Ще извадят такива документи и доказателства за корупция, каквито прокуратурата ни и службите ни не са и сънували. Или крият прилежно. Ще има и фалшиви сигнали- то се знае, но повече ще са истинските разкрития. Ще лъснат десетки политици и магистрати. Защото на хората им писна да ги правят на маймуни.

"Мамалигарите", както някои българи наричат иронично румънците, са добър повод да си сверим часовника и да видим, че той отдавна е спрял. Нашето нежелание и негодност за промени и борба са пословични. Държим се като покосени от кататонен ступор (елемент на шизофренията), изразяващ се в усилена, безмислена и хаотична двигателна активност. Браунови частици, блъскащи се безцелно в историческото си и географско пространство.

Забравили сте, но ще ви припомня някои идеи, с които ГЕРБ печелеше народна любов по време на първото си управление. През декември 2009 г. кабинетът "Борисов I" обяви, че ще има нов закон - за отнемане на незаконно имущество. Някои го нарекоха българският РИКО. В него ключовата дума бе „конфискация”, а самият проект бе определян като „решаваща крачка” в борбата с корупцията и сивата икономика.

Борисов обеща да бъдат ударени забогателите незаконно. Народецът се зарадва, но нищо не стана.

Същата яловост сполетя и вертолетните акции, които ни показаха дворците на богатите. Причината бе, че същите богати се договориха с когото трябва от управлението и едни хора рязко забогатяха, а други обедняха още повече. Сред приказно забогателите са премиери, министри, висши прокурори и съдии, по-малко висши - също, висши ченгета, продажни политици, водачи на "протестиращи" и "контрапротестиращи", обикновени айдуци.

Борбата срещу корупцията, мафията и престъпността по селата у нас наподобява турски сериал: говори се това, което масовката иска да чуе, а в действителност се върши съвсем друго. Както казва един познат: преди поне плащаха за идеологическа диверсия и пропаганда, а сега печелят о тях. Щото се отличаваме с гламавост.

Но да се върнем към румънците. Една моя позната- напорист ветеринарен специалист- замина да работи и защитава научни степени в Букурещ. Защото тук мафията  (има такава и във ветеринарията) два пъти опожари кабинета й, а полицията не си мръдна пръста. Знаели кой и защо пали, но нищо не можели да направят. Та тя ми разказа, че е изумена от румънците, които спели не повече от 6 часа, ставали в тъмни зори, глътвали кафето с дежурната цигара и хуквали на работа. Бачкали като луди и вярвали, че само така ще се оправят. Реформите в правосъдието били част от целия този устрем на нацията (мамалигарската, според нас...).

Най-страшното е, че повечето българи все още не осъзнават, че ако се осъществят реформите в правосъдието, ако се разследват и изхвърлят поне 300 корумпирани магистрати по върховете на системата, и на тяхно място застанат нови и неомърсени юристи, нещата ще се променят. Във всичко.

Ще трябва да се освети и собствеността на медиите, както и тяхното финансиране. Там не са просто гнили ябълки, а смрад. Правителството понечи да направи нещо в тази посока, но издания от кръга "Кой" му скочиха и то веднага вдигна белия байрак.

Очевидно в управлението и опозицията никой няма намерение да реформира нищо.  Крадливата пасмина от модела #Кой (политици, министри, магистрати, висши ченгета, тайни служби, мафиотски медии и бандити) няма да се даде лесно. Ще заплашва, подкупва, шантажира и убива. Но останем ли пасивни - подписваме смъртната си присъда. На децата и внуците си също.

От нас зависи.

Борис Петков

(С леки редакции от А. Георгиев)
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар

метла
Е да, но... не решаваш ти. Кошчетата им са пълни с умни идеи. А ПЪРВОТО е да се свържем и преборим за ПРАВА да решаваме сами, когато "избраните" да ни служат ни предават. Действие? Сега, напр. 13-ти е последния срок да издигнеш своя алтернатива – стигат 3-ма души и кандидат, после събираш 1000 подписа до 23 фев. – дори да не стане ще е свързване на хора за съвместни действия без партии. directdemocracy21c.eu/edname4ta/texts/nezavis.htm Бездействието е съучастие.