Путин с поздравителен адрес до България за днешния празник

Президентът Румен Радев получи поздравителни адреси от редица държавни глави от цял свят по повод честването на 144 години от Освобождението на България.

В своя поздравителен адрес президентът на САЩ Джоузеф Байдън подчертава, че САЩ ще продължат да бъдат непоколебим партньор в отстояването на върховенство на закона, укрепването на демократичните институции, борбата с корупцията и просперитета на българските граждани.

В писмото си президентът на Руската федерация Владимир Путин поздравява българския държавен глава с Деня на освобождението на България от османско иго и изразява почит към саможертвата на българските опълченци и руските войници, воювали рамо до рамо за свободата на България.

Федералният президент на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер изпраща сърдечни поздравления към българските граждани и изразява надежда, че във време, изпълнено с предизвикателства, сътрудничеството, скрепено с доверие между двете страни, ще продължи. "Заедно, като европейци и приятели, ние ще се справим успешно с предизвикателствата", заявява германският държавен глава.

По случай българския национален празник кралица Елизабет II отправя най-добри пожелания към българския народ. "Надявам се с преодоляването на глобалните здравни предизвикателства заедно, с решителност и твърдост, да предстоят по-добри времена в бъдеще", се казва в адреса на кралицата на Обединеното кралство.

Президентът на Китайската народна република Си Дзинпин пожелава просперитет на България и мир и благоденствие на българския народ. Китайският държавен глава изразява увереност, че традиционното приятелство и стратегическото партньорство между двете страни ще продължат да се развиват за благополучието на двата народа.

Сърдечни поздравления и искрени благопожелания за щастие и просперитет на българския народ изразява в поздравителния си адрес императорът на Япония Нарухито.

От името на испанския народ, на правителството и от свое име Кралят на Испания Фелипе VI пожелава "лични успехи, мир и просперитет на скъпия български народ".

Пожелания за здраве и щастие към президента и българския народ по случай националния празник отправя Кралят на белгийците Филип. В поздравителния си адрес той изразява желанието си за продължаване на работата по укрепване на връзките на приятелство и сътрудничество, които обединяват България и Белгия.

Президентът на Словения Борут Пахор посочва в поздравителния си адрес до българския държавен глава, че двете страни отбелязват 30 години от установяването на дипломатически отношения. "Убеден съм, че ще продължим да засилваме партньорството си. Сътрудничеството между европейските партньори е изключително важно с оглед на предизвикателства, с които се срещаме", отбелязва словенският държавен глава.

"Нека бъдещето донесе мир, благополучие и щастие на народа на Република България", пише до българския държавен глава президентът на Ирландия Майкъл Хигинс.

Федералният президент на Конфедерация Швейцария Игнацио Касис посочва в своя поздравителен адрес, че добрите отношения между България и Швейцария са основани на взаимно доверие и могат да допринесат за съвместното справяне с глобалните предизвикателства.

Президентът на Държавата Израел Ицхак Херцог откроява силното приятелство между България и Израел. "Ние, израелците, сме изключително горди от специалната връзка между нашите два народа. Винаги ще помним куража и човечността, демонстрирани от българския народ по време на Втората световна война, благодарение на които еврейската общност в България беше спасена", посочва президентът на Израел.

Президентът на Палестина Махмуд Аббас пожелава на България и българския народ напредък и благоденствие, като подчертава, че двустранните отношения между двете страни, основани на приятелство и сътрудничество, са повод за гордост.

В поздравленията по случай празника президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев откроява динамиката в развитието на отношенията между България и Азербайджан, като изразява удовлетворение от разширяването на взаимноизгодното сътрудничество между двете страни в областта на енергетиката.

Кралят на Мароко Мохамед VI пожелава на президента и българския народ здраве, щастие и просперитет, като изразява увереност, че двете страни ще продължат да работят за още по-ползотворни двустранни отношения.

В поздравителния си адрес президентът на Социалистическа република Виетнам Нгуен Суан Фук пожелава благоденствие на българския народ и изразява увереност, че традиционните приятелски отношения между двете страни ще продължат да се укрепват и развиват.

Снимка: Архив 


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар