Отстреляха първата проблемна мечка в Смолянско

Отстреляна е първата проблемна мечка в Смолянско, която е доказано, че е нанасяла поредица щети на стопани в района на Община Баните, предаде Дарик. Информацията бе потвърдена от директора на Южно централно горско предприятие-Смолян, инж. Ботьо Арабаджиев. Мечката, която е била от мъжки екземпляр, е гръмната снощи на територията на Държавно горско стопанство Славейно. Именно в този район са регистрирани сериозни щети нанесени от мечки през последните седмици,видно от справката на Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян. Мечката е била убита с един изстрел от ловеца Георги Караджов, който е от Пловдив. Караджов има богат опит, като ловец зад гърба си. В момента, убитото диво животно се съхранява в голям хладилник, докато излязат резултатите от взетите проби и съответно се вземе решение, какво да се прави с нея. Отстреляната мечка, която е била възрастна, а нападала в района и няколко пчелина, като при последните са засегнати кошери на жител от с. Гълъбово, Община Баните. Именно в района на пчелините е организирана засадата и при поредното връщане на мечката, тя била отстреляна.
„По категоричен начин е доказано, че това е една от проблемните мечки, установено и след снемането на данните от представителите на Регионалната инспекция по околната среда и водите“, коментира още инж. Арабаджиев.
Според запознати, мечката е била доста голяма, като приблизителното й тегло е било около 240 кг. Трофеят остава на разпореждане на Горското стопанство. Именно за територията на ДГС-Славейно, са издадени разрешителни за отстрел на две мечки от Министерството на земеделието, храните и горите, както и по 1 за обхвата на горските стопанства в Смолян и Борино.
През август регистрираните официално мечи нападения на територията на Смолянско са 15, при които са умъртвени 19 животни и унищожени десетки пчелни кошери.Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар