Очакваме 4,7 млн. туристи това лято

"Очакват се около 4,7 милиона туристи през летния сезон", заяви в "Денят започва" Илин Димитров, служебен министър на туризма.

По думите му има проблем със самолетите, тъй като не достигат екипажите.

"Германският пазар е важен, германците идват в крилата на сезона и стоят най-дълго. За германския пазар има ръст от 20 до 30 процента, но това са нива под 2019, но ще успеем да наваксаме това лято, очакваме да сме между 5 и 7% над 2019 година. Туризмът се възвръща", допълни Илин Димитров.
Ще рекламираме културния туризъм, за съжаление не разполагаме с достатъчен бюджет, поясни министърът на туризма и отрече да има негативна кампания в България.

Петзвездните СПА хотели регистрират над 75% заетост на годишна база, което е много сериозно постижение, има 18% ръст на СПА туризма спрямо миналата година, добави министърът на туризма.

Илин Димитров коментира офертите за великденските празници - по думите му започват от 80 лева най-ниска цена за ден и достигат до 500, като зависи къде се намира хотелът. Рекламата ни е много силна в Румъния, Полша и Чехия, каза Димитров.

"Зимният сезон беше труден, но успешен, в цяла Европа нямаше сняг. Пистите бяха преведени в добър вид, случиха се стартовете за Световната купа. 70 процента от туристите са българи през зимния сезон"
По думите му има 1,4 милиона туристически регистрации за зимните курорти, което е с 28% повече от миналата година с 5% повече от 2019 година.

Димитров предупреди от недостиг на кадри в туризма. Започват обиколки по училищата, където се изучава туризъм. Вариант е и внос на кадри в сектора. В момента обучаваме повече готвачи, отколкото ИТ специалисти. Реалити форматите за готвачи вдъхновили учениците да се развиват в тази сфера, стана яснно от думите на министъра на туризма.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар