Митове и легенди за кафето

Специалистите и до ден днешен не са стигнали до единодушно мнение за произхода на думата „кафе“. Според някои източници „кафе“ произлиза от арабската дума „кае“, означаваща сила, енергия. Според други появата на странната дума е свързана с името на югозападна етиопска провинция Кафе, където за пръв път започнали да използват зърната на това невероятно дърво. Там все още вирее диво растящо кафе. Бихме искали да ви запознаем с няколко легенди за произхода на кафето. Някои от тях са много интересни и вълнуващи, други не чак толкова, но всички те ще ви разкрият нови люнопитни факти за напитката.
Легенда за Калим
Според една от легендите, първият който се е заинтересувал от дървото с червени плодове бил етиопският пастир Калим (или Клади). Всяка вечер той прибирал козите, свирейки на тръстикова свирка. Веднъж, когато той засвирил, козите не се върнали. Озадачен, той тръгнал да търси стадото. Когато стигнал до мястото, от където се чувало блеене, той бил смаян от странна картина – козите блеели и бягали напред назад без основателна причина. Тогава той забелязал, че животните ядат плодовете и листата на някакво странно дърво.
Калим решил да изпита ефекта от плодовете върху себе си. Събрал от червените плодове и ги накиснал във вода. Когато опитал готовата отварата, се оказало че вкусът й е меко казано отвратителен. Пастирът много се ядосал и хвърлил клонката с плодове в огъня.
След известно време той усетил необичаен, приятен аромат. Калим разровил пепелта в огъня, извадил обгорелите зърна и ги залял с вода. След като вкусил вече готовата запарка, той останал много изненадан – вкусът й бил горчив, но много приятен. Не след дълго пастирът усетил необичаен прилив на енергия, която не го напуснала през целия ден.
Калим споделил случилото се с игумена на манастира. Духовникът се заинтересувал от интересната напитка и поискал и той да я опита. Преди нощната игуменът помолил един от монасите да изпече зърната в пещта, да ги смели и след това да ги накисне във вряла вода.  След като изпил ароматната напитка духовникът се почувствал свеж и отпочинал и не успял да заспи чак до другия ден. Той бил толкова впечатлен от действието на кафето, че накарал всички монаси да пият от него, за да не заспиват преди нощната служба.
Легенда за Шейх Омар
Съществува още една интересна етиопска легенда, според която първият открил свойството на кафето бил Шейх Омар.Той бил един от най-известните лекари по онова време. Омар успявал да излекува болести, които други лекари обявявали за неизлечими.
Легендата гласи, че веднъж, когато Шейх Омар се разхождал, вниманието му привлякло едно малко дръвче с благоухайни цветове. Лечителят решил да изучи свойствата на това растение. Той сварил отвара от семената на дръвчето и я приемал няколко дни. Не след дълго той забелязал, че работоспособността му се е повишила, а настроението му се е подобрило.
Шейх Омар решил да добави от запарката и в някои от лечебните отвари, които използвал срещу главоболие и лошо храносмилане и забелязал, че тяхната ефективност видимо се повишила. Според друга версия на същата легенда Шейх Омар видял птица с прекрасно оперение, която кацнала на малко дръвче и започнала красиво да пее. Когато той се доближил до дървото, птицата вече я нямало. На нейно място лечителят видял красиви ароматни цветове и алени плодове, които събрал и отнесъл у дома. Изсипал плодовете в котел, който сложил в огъня. Докато намери вода, с която да залее печените плодове, той усетил приятен аромата от изпечените зърна. Дълго време Шейх Омар на никой не разказвал за тайната съставка в неговите лекарства и точно преди да почине я споделил със сина си.
Легенда за архангел Гавриил
Една от легендите е свързана с пророка Мохамед. Говори се, че веднъж той се почувствал много зле и ангелът Джибриил (Гавриил) дошъл при него. Поднесъл му чаша тъмен еликсир, дар от самия Аллах. Така Мохамед оздравял и бил благословен от Аллах заради разпространяването на Исляма като единствена религия. Този еликсир, както сигурно се досещате, бил кафе. Благодарение на тази божествена сила Мохамед тръгнал на поход срещу неверниците само с 40 души армия.
Легенда за кафето Мока
Тази легенда също е свързана с Шейх Омар. Заедно със своите слуги Омар бил прокуден в пустинята. В онези времена, вместо да убиват публично осъдените на смърт, ги изпращали в пустинята. От там никой не се бил върнал – хората умирали от глад и жажда. Отчаян от тежката си съдба Шейх Омар събрал листата и плодовете на непознато растение и сварил от тях отвара. Тази отвара помогнала на него и хората му да оцелеят в пустинята. Жителите на съседното градче Мока приели тяхното оцеляване като религиозен знак. В чест на града напитката получила името Мока.
Легенда за големия пожар
Тази легенда е една от най-простите, но същевременно и една от най-правдоподобните. В Етиопските гори около град Каффа много често ставали пожари. По време да един от големите пожари се запалила и местност, на която растели диви кафеени дръвчета. От силния огън плодовете и листата се изсушили. Прекрасният аромат на печено кафе достигнал до близкото село и хората поискали да разберат какво мирише толкова приятно. Те навлезли навътре в гората и видели овъглилите се дръвчета. Така и се появило кафето. Въпреки многобройната литература, писана за кафето, до ден днешен не се знае със сигурност кой и кога го е открил.

Митове

Митове за ползата от кафето, които поддържат производителите на кафе.

 • Кафето е много вкусно. Напротив. Вкусът му е много неприятен и горчив. Малките деца, на които вкусовите предпочитания са инстинктивни, а не са породени от общественото мнение, не могат да понасят вкуса на кафето.
 • Кафето е полезно за кръвоносните съдове. В една нормална доза кафе съдържанието на витамин P,  укрепващ кръвоносните съдове, не е достатъчно за да им въздейства.
 • Кафето е прекрасен антидепресант. От дълго време хората се опитват да лекуват депресията с различна химия. Причината за депресията е неправилното възприемане на действителността, заради неправилни мисли. Съдържанието на серотонин в кафето е толкова малко, че възприемането на кафето, като напитка с антидепресантно действие е напълно погрешно.
 • Кафето е полезно за хора с ниско кръвно налягане. Кофеинът наистина повишава кръвното налягане. След една чашка силно кафе действието на кофеина продължава около три часа. Но това свойство на кафето има и много недостатъци. Най-големия от които е това, че не е възможно да се определи точната доза за стабилизиране на кръвното. Даже и да приготвяте кафето по един и същи начин и от едни и същи зърна, съдържанието на кофеина никога няма да е едно и също. А даже незначително увеличаване на дозата може да доведе до промени в пулса, кръвното налягане, раздразнителност и дори до безсъние.

Митове за вредата от кафето, поддържани от производителите на други напитки.

 • Кафето винаги вреди на хората с проблеми със сърдечносъдовата система. Това не е съвсем вярно. Кафето действа неблагоприятно върху сърдечносъдовата система, само ако се пие повече от позволеното. Ако изпиете повече от две чаши кафе една след друга или повече от пет-шест чаши за ден, то наистина може да ви стане зле. Всеки един продукт действа неблагоприятно, ако се злоупотребява с него. Кафето е противопоказно само за хора с високо кръвно налягане.
 • Кафето разваля цвета на кожата при жените и намалява потентността при мъжете. В кафето няма такива вещества, които биха могли да ни причинят всичко това. Но пък цигарите и никотинът могат. Тъй като кафето усилва действието на никотина върху организма, то по-добре не пийте кафе докато пушите.
 • Кафето има мощен диуретичен ефект. Не е мощен, а съвсем слаб. След една чаша силно кафе няма веднага да побегнете в тоалетната, но пък след една голяма чаша дори и слабо кафе това е напълно възможно. Тук ефектът зависи не толкова от качеството на кафето, колкото от количеството му.

Няколко съвета за любителите на кафе.

 
 • Пийте кафе в разумни количества и само за да получите удоволствие от аромата му или от вкуса му(ако той ви допада).
 • Не пийте кафе, за да се разсъните. За това повече ще ви помогнат свежият въздух и гимнастиката.
 • Не пушете, докато пиете кафе.
 • Не пийте кафе, за да повишавате кръвното си налягане. Ако нямате никакви други медикаменти под ръка, можете да изпиете една чаша кафе, но само да не ви стане навик.
 


Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар