Колекция от подаръци на Тодор Живков гостува във Варна

Единствена по рода си колекция, включваща подаръци на българската държава и на държавния глава Тодор Живков от гости и делегации на правителствено ниво от цял свят е изложена от днес в сградата на Археологическия музей във Варна.

Колекцията “Подаръкът – акт на дипломация и междудържавни отношения” е на Исторически музей – Правец и ще бъде експонирана във Варна от 7 юли до 10 октомври.

Периодът на предметите в колекцията обхваща 60-те и 70-те години на миналия век, както и подготовката и честването на 1300 годишнината на българската държава през 80-те години на ХХ век. Колекцията включва картини, сувенири, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти, макети на известни културни ценности, копия от антични предмети на народите от цял свят. Това са произведения от кристал, слонова кост, порцелан, желязо, мед, сребро, позлата, дърво, кожа, инкрустирани със скъпоценни камъни, предмети носещи белезите на националната и културна идентичност на всяка една нация.

Експонатите са не само художествени произведения, а и отражение на нравите на епохата, свидетелство за широките дипломатически, икономически и културни взаимоотношения на страната ни с останалия свят.

Подаръците като акт на дипломатически и междудържавни взаимоотношения документират сътрудничество, основано на взаимен интерес, приятелство и зачитане на националните и културни традиции.

Колекцията е предоставена на ИМ – Правец от резиденция Бояна с цел експониране и временно съхранение.

Изложбата ще гостува на РИМ – Варна до 10 октомври 2024 г. в сградата на Археологическия музей, бул. „Мария Луиза“ 41.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар