Как да се подготвим за разходка в Балкана?

Планината, освен чист въздух, свежест и неповторими гледки, може да ни предложи и кошмарни изживявания, особено ако я подценим и тръгнем неподготвени на преход. Инцидентите през лятото зачестяват, защото на сложни преходи тръгват хора без екипировка, без опит и много често без физическите сили за дълго вървене.

Независимо колко е ясно, тихо и прекрасно времето навън, винаги има трябва да имаме предвид няколко неща, които ще ни спестят със сигурност главоболия и проблеми тогава, когато тръгнем на преход. Например - планинските спасители подсещат винаги да зареждаме телефоните си и много внимателно да проучваме маршрутите си, за да разпределяме правилно силите си.

Всеки, тръгнал към планината, трябва да е наясно, че отива в среда, много различна от градската. И това веднага носи рискове. На всеки може да се случи да се загуби в планината, особено ако не разполага с опит. Най-коварни са мъглите, които падат рязко и видимостта изчезва, а с нея много често и ориентацията. Тогава туристите правят една и съща грешка - панически и напосоки слизат от планината.

„Не трябва да търсим деретата и ниските части, както го дават по филмите, защото много, много често тези терени са много стръмни, опасни и има паднали дървета, опасни склонове, хлъзгави са и няма връзка с мобилните оператори", съветва Георги Ботев, ПСС Благоевград.

Съветът на спасителите е да запазим спокойствие и да вървим не надолу към деретата, а нагоре към билото. Оттам се виждат ориентири за точното ни местоположение и нещо много важно - можем да намерим обхват за телефона.

Планината не е просто място за пикник, там може да ни се наложи да оцеляваме и това трябва да го знае всеки турист. В раницата е задължително да носим дреха, фенер, кибрит, компас, както и карта.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар