Черпак с мерак. Вкусна пролетна яхния с коприва и пиле
03 Април, 2016,
02:21
Копривата е едно от най-полезните растения, които природата е дала на човек. Народната медицина отдавна е признала и употребява копривата с лечебни цели, а ползите от нея с огромни и доказани. Природолечителите обичат да се шегуват, че ако човечеството е запознато с нейните лечебни сили, не биха засаждали нищо друго, освен коприва. Освен това ползи може да има от всички части на копривата – корена, стъблото и листата.
Копривата е богата на витамини- А, В, С, D, Е и К, минерали , дъбилни вещества , протеини, захари, пантотенова киселина, аминокиселини, каротеноиди, ферменти, хлорофил и багрилни вещества, ситостерол и хистамин, нишесте минерални соли – калций, манган, желязо, калий, цинк, магнезий и мед.
Копривата е източник на бета-каротин, съдържа и повече витамин С от някои култивирани растения и диви билки, като маруля, броколи, спанак, карфиол, зелен фасул и др. Най-висок процент в копривата има водата, а след нея са протеини и захари, голяма част от които принадлежат на незаменимите аминокиселини.
Кулинарно приложение на копривата
Наред с доказаните си здравословни свойства, копривата се е утвърдила и като вкусна храна, с която може да доставим удоволствие на сетивата и небцето си. Кулинарната й обработка е разностранна, но е важно да се отбележи, че колкото по-малка е тя, толкова по-голямо количество от полезните вещества на копривата ще попаднат в нашия организъм.
Продукти:
1 пилешко филе, 2 шепи коприва
500 мл вода
сол
2 с.л. брашно
червен пипер
2 яйца
бучка сирене, колкото кибритена кутия
1 скилидка чесън
Приготвяне:
Измийте копривата и я пуснете във 500 мл вряща подсолена вода.
Оставете я да се вари на среден огън, докато омекне.
Изцедете я с цедка и я поставете в купа. Бульона запазете.
Добавете обелената скилидка чесън и брашното и ги счукайте.
Сложете ги на котлон да се запържат и добавете червеният пипер и филето нарязано на малки хапки. Разбъркайте и веднага добавете бульона от копривата, за да не загори пипера.
Разбъркайте добре и оставете да се вари докато започне да се сгъстява.
Разбийте с вилица в купа яйцата и сиренето.
Добавете ги към копривата и разбъркайте. Оставете на котлона за няколко минути, докато яйцето се стегне.
Да ви е сладко.
Споделете на редакционната ни поща вашата рецепта за вкусна домашна гозба
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар
Култура
Здраве
Коментари