Черпак с мерак. Вкусна пролетна яхния с коприва и пиле

Копривата е едно от най-полезните растения, които природата е дала на човек. Народната медицина отдавна е признала и употребява копривата с лечебни цели, а ползите от нея с огромни и доказани. Природолечителите обичат да се шегуват, че ако човечеството е запознато с нейните лечебни сили, не биха засаждали нищо друго, освен коприва. Освен това ползи може да има от всички части на копривата – корена, стъблото и листата. Копривата е богата на витамини- А, В, С, D, Е и К, минерали , дъбилни вещества , протеини, захари, пантотенова киселина,  аминокиселини, каротеноиди,  ферменти, хлорофил и багрилни вещества, ситостерол и хистамин, нишесте минерални соли – калций, манган, желязо, калий, цинк, магнезий и мед. Копривата е източник на бета-каротин, съдържа и повече витамин С от някои култивирани растения и диви билки, като маруля, броколи, спанак, карфиол, зелен фасул и др. Най-висок процент в копривата има водата, а след нея са протеини и захари, голяма част от които принадлежат на незаменимите аминокиселини. Кулинарно приложение на копривата Наред с доказаните си здравословни свойства, копривата се е утвърдила и като вкусна храна, с която може да доставим удоволствие на сетивата и небцето си. Кулинарната й обработка е разностранна, но е важно да се отбележи, че колкото по-малка е тя, толкова по-голямо количество от полезните вещества на копривата ще попаднат в нашия организъм. Продукти: 1 пилешко филе, 2 шепи коприва 500 мл вода сол 2 с.л. брашно червен пипер 2 яйца бучка сирене, колкото кибритена кутия 1 скилидка чесън Приготвяне: Измийте копривата и я пуснете във 500 мл вряща подсолена вода. Оставете я да се вари на среден огън, докато омекне. Изцедете я с цедка и я поставете в купа. Бульона запазете. Добавете обелената скилидка чесън и брашното и ги счукайте. Сложете ги на котлон да се запържат и добавете червеният пипер и филето нарязано на малки хапки. Разбъркайте и веднага добавете бульона от копривата, за да не загори пипера. Разбъркайте добре и оставете да се вари докато започне да се сгъстява. Разбийте с вилица в купа яйцата и сиренето. Добавете ги към копривата и разбъркайте. Оставете на котлона за няколко минути, докато яйцето се стегне. Да ви е сладко. Споделете на редакционната ни поща вашата рецепта за вкусна домашна гозба


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар