„БНТ Представя“ филм за Желю Желев

Тази сряда (11 май) от 21:00 ч., поредицата „БНТ Представя" по БНТ 1 ще излъчи филм за Желю Желев. Познат на шепа хора с дисидентската си позиция преди 1989 г., Желю Желев постепенно се налага на първите демократични митинги, става основател на СДС и участва активно в Кръглата маса, а през 1990 г. е първият демократично избран президент на България.

Документалната продукция ще приближи зрителите до личността на човека Желю Желев, за неговите колебания и съмнения, трудности и победи, които са забравени. Тридесет и пет години по-късно, филмът ще припомни за малцината останали от „Клуба за подкрепа на гласността и преустройството", от основателите на СДС и от помощниците в Президентството. Този епизод на „БНТ Представя" ще провокира и любопитството на младите, за да потърси стойностните ценности в личността на Желю Желев, за които те може би не знаят.

Във филма участват дъщерята на Желев - Станка Желева, бившия зам. министър-председател и министър на отбраната Димитър Луджев, членовете на „Екогласност" Александър Каракачанов, Деян Кюранов, на „Клуба за гласност и преустройство" Евгения Иванова, Антонина Желязкова, Петко Симеонов, Ивайло Трифонов и Стефан Тафров, писателя Димитър Бочев, младите политолози Димитър Димитров, Калоян Велчев и Лидия Даскалова. Сценарист и режисьор на филма е Ралица Димитрова.

В този брой „БНТ Представя" пренася зрителите в най-емблематичните локации, свързани с важни моменти от биографията на д-р Желю Желев като неговия кабинет, запазен в Президентството на Република България, Народното събрание, коридорите на Софийския университет, Боянските ливади в резиденция „Бояна". Ще видят и много архивни кадри с президента Желев от ключови събития от началото на българския преход.

Гледайте епизод от поредицата „БНТ представя" за Желю Желев на 11 май (сряда) от 21:00 ч. по БНТ 1


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар