БИО препаратът от коприва - мощна домашна формула за торене и защита от вредители

За препарата от коприва чух за първи път в едно видео на Филип Кирилов от "Тринога". То представлява лекция на тема биодинамично земеделие. Прикачил съм го към статията, за да можете да го гледате и вие.

За какво се използва препаратът от коприва?

На първо място той е много добър и богат листен тор. Това ще рече, че пръскайки  растенията, препаратът се абсорбира от листата им. Копривената смес служи и за защита от насекоми. Растенията, вложени в нея, имат ясно изразени инсектидицни свойства. Те са още бактерициди (борят се с бактериите) и фунгициди (убиват гъбичките). Т.е. копривената отвара е широкоспектърна формула за защита на растенията. И най-хубавото- тя е домашна формула, която изключва наличието на химикали.

Как се приготвя био препаратът от коприва?

Нужен ви е един варел с обем 200 л.

2/3 от него се пълнят с коприва. Останалата 1/3 се запълва с глухарче. И на двете растения се използват само надземните части- стъбла и листа. Копривата трябва да е младо растение- на височина трябва да достига около коляното. Най-отгоре се слага и една връзка хвощ- няма значение дали е полски или блатен. Накрая варелът се пълни с вода, но не до горе, понеже сместа ферментира и се надига.

Внимание! Брането се извършва на пълнолуние за най-силен ефект!  Изчаква се 28 дни до следващото пълнолуние и сместа е напълно ферментирала и готова за използване.

Разрежда се 1:5. 1 порция копривен препарат към 5 порции вода. Ако не се резреди, изгаря растенията! Твърдя го от личен опит!

1 варел е напълно достатъчен за цяло лято.

Бих искал дебело да подчертая, че отварата от коприва излъчва остро зловоние, прилично на свински екскременти.

При попадане на отватата върху ръцете, миризмата се усеща в продължение на до 2 дни. Работата с ръкавици е наложителна. Само онзи, който не я е опитал на свой гръб, само той не вярва.

Рецепта за предпазване на овошки от червеи в плодовете и други вредители.

За 12 дръвчета 30 л варел е напълно достатъчен. 2/3 от варела се пълнят с коприва, а останалата 1/3 - с глухарче. Слагат се и листа от дървесен бъз, както и връзка кукуряк. Добавя се 1 пакет тютюн около 100 грама. Варелът се пълни с вода и се чака 28 дни, докато ферментира. След това биопрепаратът е готов. Пръска се, като се разрежда 1:5 с вода - 1 порция препарат към 5 порции вода. Ето го и видеото, за да изгледате  цялата лекция. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=Oub-AkaZpCg[/embed]


Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар