Българи, разберете: Или го правим, или с нас е свършено

В Румъния за последните 5 години са осъдени над 100 магистрати. В България за последните 16 години, по официални данни, осъдените са трима.

Както знаем, Европейската комисия вече е готова да прекрати наблюдението върху Букурещ по отношение на правосъдието и вътрешните работи. Това превръща България в единствената държава в Европейския съюз, която се разглежда като корупционен мравуняк, като една дефектна страна, в която основният движещ механизъм е търговията с влияние.

И няма защо да се учудваме. Докато в северната ни съседка един на всеки четирима депутати е разследван, пратен на съд или вече осъден, у нас успеваемостта е по-малко от един екземпляр на всеки пет години.

Но КЪДЕ се крие проблемът?

Няма какво да се лъжем- България е издънката на Съюза- държавата, в която почти всички земеделски субсидии отиват в джоба на няколко човека. Държавата, в която поръчките се печелят от едни и същи хора, изтъкали паяжини от фирми. Държавата, чийто народ през 1997г. превърна в млади, успешни бизнесмени стотици кредитни милионери. България, която 20 години по-късно повтори този велик подвиг, с помощта на другаря Борисов и компания, плащайки ограбването и фалирането на КТБ. И плащайки не просто с труда си, а със залъка хляб на своите деца. Цената е тяхното бъдеще. А бъдещето им е вече чужда собственост.

#КОЙ е виновен? Ако питаме обикновения човек, виновни са „ония отгоре“. Ако попитаме банкера, той ще ни каже „Българите са мързеливи и заради това са бедни“. Ако пък попитаме премиера, няма да разберем, понеже БСП отдавна не са имали сериозна роля в управлението на държавата. А и вече няма кой да го попита.

А полицията? Разследващите органи? Ерудираните, чисти прокурори и съдии? Повдигайки темата за правосъдие в България, ние не говорим за някакви розови еднорози.

Апелативният съд в Букурещ потвърди рекордната присъда от 22 години затвор за съдия Мирча Молдован, признат за виновен в корупция при решаване на дела за несъстоятелност. От личното му състояние ще бъдат конфискувани 32 512 леи (14 700 лева), телевизор и мобилен телефон „Самсунг“. По същото дело съдия Елена Ровенца получи условно 5 години и 10 месеца затвор, а от нея ще бъдат конфискувани 5000 евро. Магистратът Йон Станчу ще лежи ефективно 3 години и 8 месеца и ще му бъдат конфискувани 15 000 евро и 7300 леи (3300 лв.), които е получил като подкупи. Съдия Сорин Визиру получи 5 години затвор и ще се раздели с 10 000 леи (5550 лв.)

В България съдиите Ченалова и Янева са си на свобода.

КАК да се оправим?

Има само един правилен отговор и той е: БЪРЗО.

В Румъния всеки журналист или медия, които направят разследване за корупция и злоупотреби, получават 2% от незаконните пари, предмет на злоупотребата. Създаден е и Специален фонд за разследваща журналистика. Голяма част от румънските прокурори са млади хора със заплати от по няколко хиляди евро и мотивирани да преследват и улавят престъпници. Резултатът от румънското законодателство е налице. Над 20 депутати, десетина министри, висши чиновници, кметове и олигарси са изправени пред съда или вече са в затвора.

Наскоро доц. Кристиан Таков – един от най-добрите съвременни юристи в България- предложи нещо, което разбуни депутатските духове: Приватизация на обвинението.

Идеята на доц. Таков е да се приватизират функциите на Прокуратурата. Тези функции основно са три (чл.127 КРБ) и се свързват със спазването на законността:

  • Образува досъдебното производство и ръководи разследването/ извършва разследване (етапа на събирането на доказателства);
  • Повдига обвинение (след като е направил правна квалификация на събраните доказателства);
  • Поддържа обвинението по наказателни дела от общ характер пред съда.

Доц. Таков твърди, че няма пълен държавен монопол за тези дейности (функции на прокуратурата), защото Конституцията само казва, че тези дейности се извършват от Прокуратурата и няма уточнение, че други субекти не могат да ги извършват.

По неговите думи, в сегашния си вид прокуратурата вреди по три начина. Те включват повдигането на неоснователни обвинения и тормоз над "тормоз над сума народ" по този начин. Вторият начин е чрез внасянето на некадърни обвинителни актове, за да се оправдае обвиняемият. Пример за това бил случаят с Христо Бисеров. Това струва ужасно много пари на този, който е оневинен, но той така или иначе ги е откраднал. "Бог дал прокуратура взела", обясни Таков. Третият начин, по думите му, е като прокуратурата бездейства там, където трябва да действа – така първо опъва прокурорски чадъри, но и изнудва, защото ако днес не е повдигнато обвинение, то друг ден това може да се случи (публикувано в „Дневник“).

Ние, гражданите на Република България трябва един път за винаги да решим, че е време да заживеем като европейци. Вече се научихме, че можем да сваляме правителства. А сега е нужно да докажем, че сме готови да вземем нещата в свои ръце- да натиснем правителството за реформи, а ако то не иска да ги направи, да ги направим сами. Защото вече нямаме време за губене. Държавата ни е на път да изчезне, но този път народът изчезва с нея.

Автор: Атанас Георгиев

Колажи: Свободен човек
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар