Аспарухово- най-добрият квартал за живеене

(Когато има активно гражданско общество)

Днес плажът на варненския квартал Аспарухово засия. Анонимен бизнесмен, изрично помолил гражданите да не споменават името му, е предоставил трактор и прикачващо се към него оборудване, за да бъде изчистена пясъчната ивица.

Граждани-доброволци, които искат да живеят в красив и чист квартал са се обърнали към кметството на квартала и към Областна Администрация за съдействие.

Специално за СПЪТНИК кметът на квартал Аспарухово Калина Белмезова заяви, че подкрепя гражданите и им симпатизира. Тя обясни, че сутринта, преди да започне работният й ден, е отишла на плажа, за да види техниката, с която ще се почиства.

Тази неделя- на 20-ти март- доброволците са се организирали да отидат до морския бряг, с цел, ако е нужно, да го доизчистят.

Белмезова заяви, че заедно с областния управител на град Варна, Стоян Пасев, ще присъства на гражданската инициатива за почистване на пясъчната ивица в неделя.

Граждани коментират, че дори концесионерът на плажа никога не го е чистил толкова добре. Явно има начин, стига да има обаче и желание.

Аспаруховският е един от трите варненски плажа, които за момента остават без концесионер. Най-мръсният- Офицерският бе отдаден на концесия още от далечната 1999г- за период от 20 години. Добричкото дружество „Камбана“ ЕООД е поискало предсрочно прекратяване на концесионния договор още на 17 януари тази година.

Отново за 20 години през 1999г е отдаден на концесия плаж „Кабакум-юг“. Дружеството „Фамилия“- собственост на руската „Адамант Рус“ също е поискало прекратяване на концесионното споразумение предсрочно.

Концесията на плаж „Аспарухово“ пък е била договорена за 14-годишен срок през 2007 година с дружеството „Лазурен бряг 91“, които също се отказват предсрочно от сделката.

Отказът на концесионните дружества, заявен в средата на зимата, се случва на фона на действията по разгръщане на предвидените от правителството промени. Те се осъществяват на два етапа- първият е преминаване на концесиите от ресора на МРРБ към Министерство на туризма, а вторият- внасяне на промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие.

Гражданите на квартал Аспарухово с право се опасяват, че техният плаж ще остане неохраняем. И все пак, очевидно аспаруховци сами могат да се справят с голяма част от проблемите в квартала си и да служат за пример на община и държава.

А за всички нас остава един много ценен извод. Ако искаме нещата да вървят, не трябва да бъдем умрели гарги.
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар