Артисти от Украйна и Великобритания във варненския фестивал „Радар“

Деветото издание на музикалния фестивал „Радар“ започва във Варна на 5 август, съобщиха организаторите. В тазгодишната програма са включени участия на изявени творци от европейската джаз сцена, сред които украинският пианист и композитор Вадим Неселовски, барабанистът Йенс Дюпе от Германия, британските инструменталисти Иво Нийм и Джим Харт, звуковият и визуален артист Алберт ван Аббе, френският мултидисциплинарен артист Алекс Ожие. Предвидена е също съпътстваща програма за любителите на технологиите и софтуерите за импровизация – на 6 и 7 август от 11:00 ч. в Градската художествена галерия.

Тридневното събитие започва на 5 август в 20:00 ч. в Галерията с изпълнения на Вадим Неселовски, когото вестник „Гардиън“ нарича „най-обещаващият от младите импровизатори“. Той е завършил джаз пиано в престижния музикален колеж „Бъркли“ в Бостън, където в момента е професор, съобщава БТА. 

Концертите през следващите две вечери в двора на Археологически музей – Варна с начало в 20:00 ч. На 6 август ще гостува добре познатият на варненската публика Йенс Дюпе със своя нов проект „EGO-D“. Той е носител през 2019 г. на наградата WDR Jazz Prize, а 2018 г. е номиниран за ECHO за най-добър национален перкусионист с албума „Dancing Beauty“.

В 21:00 ч. концертът ще продължи с алтернативното електронно дуо „Desperate Daughters“, създадено през 2019 г. от певицата Katya Muha и тромпетистката и продуцент Raya Baya. Катя е участвала в даркуейв проекти, като паралелно се занимава с класическа музика. Рая има опит с етно, джаз и електронни проекти. През 2021 г. двете са сред победителите в конкурса Music Elevator за нови български групи.

Втората вечер ще закрие Алекс Ожие с изпълнение на синхронизиращо аудио, видео и лазер. Артистът живее в Париж. Негови творби са представяни на международните фестивали „Ars Electronica“ в Линц, „Mutek“ в Буенос Айрес, „Sonar“ (Барселона), „Elektra“ (Монреал), „Media Ambition Tokyo“, „Mapping“ (Женева) и др.

Фестивалът „Радар“ ще завърши на 7 август с изпълнения на пианиста Иво Нийм и барабаниста Джон Скот. В последните 15 години двамата музиканти са изградили репутация на изобретателни и иновативни изпълнители. Проектът им „Multiverse“ е многостранен по отношение на инструментариума, текстурата и репертоара.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар