Артефактите от летните разкопки на нос Калиакра ще бъдат изложени в края на годината в НИМ

Находките, открити при археологическите проучвания на нос Калиакра това лято, ще бъдат показани за първи път в изложба в края на годината, съобщи научният ръководител на разкопките доц. д-р Бони Петрунова директор на Националния исторически музей. Уникалните артефакти ще бъдат експонирани в Каварна преди новия туристически сезон през 2020 година. На среща в Каварна доц. Петрунова представи откритието на сезона – богатото погребение от средата на XIV век на неизвестен до момента аристократ – Господин Георги Палеолог.
Археолозите смятат, че това е гробът на внук на Добротица – владетелят на добруджанското деспотство и крепостта Калиакра. Намерените кости не са в добро състояние, но се предполага, че останките са на млад човек или дете - на възраст между 10 и 20 години. Хипотезата е, че той е наследник на дъщерята на Добротица и представител на Палеолозите.
Най-ценната находка е масивният златен пръстен с името на погребания. Пръстенът е от известния „Калоянов тип“, но с много по–детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис, буквите К.Р. /вероятно Калиакра/ и монограм на императорската фамилия Палеолог в Константинопол.
Благородникът е бил положен в ковчег, от който има добре запазени следи. Лицето му е било покрито с луксозна тъкан, върху тялото му са поставени дарове и стъклен съд, в който според тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките. Сред другите находки в некропола са изящна обеца с перли и ажурна украса, две апликации от колан и още един златен пръстен – женски.
По време на откритията е възникнала идеята да се направи реконструкция на гроба с всички дарове и да се постави в блиндирана витрина в каварненския музей. За последните 16 сезона са откривани множество богати погребения на калиакренската аристокрация, но за пръв път се открива погребение на наследник на Палеолозите. Проучванията на некропола на нос Калиакра ще продължат догодина. Финансирането на разкопките през 2019 година е от Министерство на Културата и Община Каварна.
Откритите археологически ценности на нос Калиакра са историческо богатство и туристически феномен за района, сподели кметът на Каварна Нина Ставрева. „Този великолепен исторически обект заслужава по-специално внимание. Той може да мери ръст с историческото наследство на Велико Търново. Трябва да дадем всичко, за да се превърне този паметник в притегателно място за туристите. За убиване сме, ако не го направим!”, заяви доц. д-р Петрунова. Тя призова правителството да отпусне подобаваща сума за социализацията на Калиакра.
Източник: ДарикАвтор: Атанас Георгиев
Напиши коментар