Броени дни остават до Евроизбори 2019-та. И слава богу!

Този път предизборният цирк надхвърли всичко видяно досега. Но и ситуацията в България е невиждана. Поне в последните 10-ина години.

Унищожителните скандали свързани с министри, депутати, висши шефове и Премиерът, вещаят лоши резултати и край на господството на ГЕРБ. Управляващата партия, занемарила всякакви морални стандарти, изведнъж видя дебелия край на народното недоволство и се хвърли в отчаяни опити за спасение и… още власт. Тази така сладка власт.

„Апартаментгейт“, „къщите за гости“, братовчедите, „забравените“ имоти в декларациите, отвратиха обществеността и накараха „виновните“ да запретнат ръкави и да се втурнат презглава да пазят рейтинга, топлите си местенца и придобивките.

Подкараха собственоръчно джиповете из лунната повърхност на магистралите, хванаха кирките и лопатите, откриха заводи, функциониращи от 2001-ва, обещаха на всеки град море, раздадоха пари на мало и голямо, което изпищя… и хиляди обещания. Неспирни обещания!

Панически управленски атаки и… малоумие! Демагогия срещу демагогия и лицемерие до лицемерие!

А народът? Народът, отвратен от всички партии, от Статуквото, от случващото се в тази държава какво да прави на 26 май!?

Народът може и е длъжен да направи едно – да даде своя знак на политиците! Да покаже кои са недостойните, престъпниците. Тези, които трябва да си заминат! Да ги накаже! Да каже, че повече така НЕ може!

Социологическите манипулации са във вихъра си. Допреди десетина дни, БСП водеше на ГЕРБ, днес палачинката се обърна и се внушава, че благодарение лично на другаря Бойко Борисов, партията му вече е с едни гърди напред… и ще продължи да мачка.

Електоратът вярва ли на социологически агенции? Електоратът вярва ли на безсъвестните лъжи на Премиера? Електоратът вярва ли на оставки? Електоратът вярва ли, че има алтернатива на политическото статукво? Електоратът ще накаже ли ГЕРБ, като гласува за БСП? Електоратът има ли алтернатива в лицето на малките партии?

Поглеждайки в избирателната бюлетина положението е – или гласуваме за ГЕРБ, или за БСП! Средно положение няма. Или по-точно, предпочитайки една от уж алтернативните партии, всъщност даваме своя глас за съюзници или най-малкото креатури на Борисов и Цветанов.

ВМРО, НФСБ и Атака – коалиционни партньори на Борисов от почти разтурения вече т.нар. Патриотичен фронт са взели–дали. Продават, купуват, размахват златен среден пръст, осребряват…

Воля на Марешки – откровена патерица на ГЕРБ, която заедно с истинския коалиционен партньор на ГЕРБ – ДПС, здраво и неотлъчно крепят властта на 3-то правителство на Бойко Борисов.

Отвън, сякаш забравили как две години управляваха и подпираха режима на Борисов загряват бившите съюзници от разпарчатосания бивш Реформаторски блок, в лицето на „Демократична България“ с водач Радан Кънев, включваща „Да България“ ДСБ и Зелените.

Когато си управлявал 10 години трябва да можеш и да си понесеш последствията – хубави или лоши. Сигурно в това се корени големият страх обхванал ГЕРБ и Бойко Борисов. Неистовите им усилия да „избутат“ 26 май!

Как ще се отразят резултатите от Евроизборите на кабинета Борисов 3? Ето това е въпросът!

Всеки от нас е длъжен да бъде умен, отговорен и да отиде да гласува.

Всички партии са еднакви, от едно котило, играят задно и печелят заедно. Но… Няма и накъде. Мнозина и в чужбина, и в Родината, поради липса на алтернатива и напук на вече мразения ГЕРБ, ще идат от нямай къде и ще гласуват с кърпа вързана на очите за… БСП!

Въпреки това! На 26 май имаме шанса да поставим началото на Промяната!

Да дадем път на младите и успелите.

Да сложим край на една пагубна ера.

Да спасим себе си и държавата!

Да изберем по-малкото зло… пък после ще дойде и истинската алтернатива. Новото и различното!

Преди броени дни, австрийският канцлер Себастиан Курц поиска предсрочни парламентарни избори „възможно най-скоро“, след като крайнодесният му заместник и коалиционен партньор Хайнц-Кристиан Щрахе беше принуден да подаде оставка в шумен корупционен скандал базиращ се на видеозапис.

„Независимо от методите, при които е направен записът, съдържанието му е красноречиво“… каза младият австрийски канцлер. Нямаше спасителни оставки, проверки за автентичност, разследване… Има си правила!

Ето това е разликата между България и Австрия. С гласуването за ГЕРБ на 26 май, разликата ще стане още по-голяма..!

Коментар на „ДНЕС“