съдебен-чук

Шест месеца след деянието 34-годишен рецидивист е осъден на доживотен затвор за опит за убийство на възрастна жена, чрез палеж на жилището й, с цел да прикрие извършени от него други престъпления – грабеж, опит за изнасилване и блудство. За кратък срок Окръжна прокуратура – Габрово приключи разследване и внесе в съда обвинителен акт срещу дееца и съдът присъди поисканото от прокурора наказание доживотен затвор. Наказанието си Димитър С. ще изтърпи при специален режим. Той е осъден да заплати обезщетение в размер на 80 000 лева за неимуществени вреди и 5 610 лева за имуществени вреди, причинени от престъплението. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Велико Търново.
Димитър С. е признат за виновен за това, че на 3 юни 2016 г. между 03,00 – 05,00 часа в къща, в с.Богатово, общ.Севлиево, при условията на опасен рецидив, направил опит умишлено да умъртви 73-годишна жена, като опитът останал недовършен по независещи от дееца причини. Деянието е извършено чрез палеж, (запалил в непосредствена близост до лежащата жена вещи) представляващо особено мъчителен начин за пострадалата и с цел да бъдат прикрити други престъпления: грабеж, опит за съвкупление и блудство без съвкупление, като деянията са извършени при условията на опасен рецидив.
Той е осъден за останалите престъпления, извършени при условията на опасен рецидив:
– отнемане на чужда движима вещ – телевизор марка ,LG“ на стойност 260 лв от владението на жената, с намерение противозаконно да го присвои, като употребил за това сила – хванал я за ръцете, душил я с найлонова торба.
– направил опит да се съвкупи с пострадалата и извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление, като я принудил към това със сила.
– и за това, че чрез струпване на дрехи и хартии запалил сграда – къща на стойност 24 100 лв. – имущество със значителна стойност, като причинените щети са в размер на 5610 лв.
Обвиняемият е осъждан. На 2 юни 2016г. тръгнал с автомобил за гр.Севлиево. Като стигнал до разклона за с.Богатово, спрял в близост до цех, с цел кражба на нафта, но се отказал да извърши кражба понеже имало пазач. Тогава видял къщата на пострадалата, прескочил оградата и през прозорец влязъл вътре. Нахвърлил се върху възрастната жена, която била с тежко заболяване и се придвижвала само с патерици. Запушил устата й и седнал върху нея, като искал пари. Употребявайки груба сила обвиняемият извършил блудствени действия, след което изнесъл навън телевизора. Върнал се в стаята, натрупал книги и дрехи до леглото на лежащата жена и ги подпалил. Със затруднено дишане, подпирайки се и провлачвайки се жена едва успяла да изпълзи навън, преди пламъците да обхванат помещението.
Присъдата на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново.

източник: фокус

  Турция: Съдът в Страсбург няма юрисдикция по отношение на референдума