Мустафа Чаушев обиден на БНТ

Легендата на българската музикална сцена Мустафа Чаушев се е почувствал жестоко засегнат от тенденциозното отношение на БНТ към него. Или по-скоро от липсата на такова. 79-годишният певец бил обиден, че за поредна година от националната телевизия не пожелали да го включат в новогодишната си програма, която пожъна огромен рейтинг.

За негодуванието му преди дни сподели неговата дъщеря Ажда, която също е певица. Двамата с баща ѝ имат и дуетни песни и често ходят по участия заедно. "Гледах и се чудих как за толкова години кариера на баща ми той никога не е бил канен да участва. Може би не са достатъчни десетките хитове, албуми, хилядите концерти през годините, това, че е единственият носител на Златна, Диамантена и Платинена плоча за продажби на албуми. Какво повече трябва да си направил? И това не е някакво мрънкане или каприз от моя страна. Това си е чиста дискриминация и неуважение към труда и личността на Мустафа Чаушев. Да си знаете. В странна страна живеем. Жалко“, написа във фейсбук профила си Ажда.

Нейни близки и приятели я подтикнаха да напише официално писмо до ръководството на БНТ и да им потърси сметка за несправедливото според тях отношение към баща ѝ. Според архивите на "Балкантон“ Мустафа Чаушев е един от най-продаваните певци у нас и става първият изпълнител с албум в тираж над 100 000 бройки. Той стартира соловата си кариера с кавър на турски на песента на Йорданка Христова "Делфините“, а кавър на белгийски хит го прави известно и обичано име за родната публика. Зад гърба си има повече от 500 песни и 10 000 концерта у нас и по света, но най-голямата му гордост е дъщеря му Ажда Чаушева, която върви по стъпките му. 

Въпреки успехите си певецът взема срамно ниска пенсия. След последното увеличение тя била едва 300 лева. Той не е сред звездите, които имат персонални възнаграждения за заслуги. Името му не беше включено и в списъка с временни наградни пенсии в размер на 300 и 500 лева, които мнозина негови колеги вече втора година получават. Тогава Чаушев възропта за справедливост и потърси сметка на Министерството на културата, но развитие по казуса нямаше.

"Гордея се с постигнатото в живота си. От 65-ата година съм на музикалното поприще. През последните години разредих участията си. Но съм живял един живот, прекаран сред много публика, аплодисменти и цветя. Хубаво е, че има какво да разказвам“, подчертава легендарният певец, който живее със семейството си в Бургас, пише "Ретро".


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар