Младежкият дом във Варна след ремонта – с градина на покрива и външен асансьор

До началото на пролетта се очаква да бъде завършен първият етап от обновяването на Младежкия дом. Това прогнозира пред Дарик Петър Стефанов от архитектурно бюро „Green Box”. Той един от тримата проектанти зад проекта, спечелил конкурса за обновяване на емблематичната за Варна сграда.

Ремонтът на Младежкия дом започна през ноември и предвижда пълна промяна във външния вид на зданието. След обновяването скучната и сива двуетажна сграда ще придобие цветен и привлекателен вид.

„За моето израстване това беше едно много важно място, което впоследствие, през годините, някак си загуби това бунтарско очарование, което имаше. Голямото предизвикателство е по някакъв начин да върнем обратно интереса към Младежки дом.

Това е сграда, която едно време имаше силно послание. Иска ми се да го върнем и затова надписите по фасадата са интернационален елемент, като общо послание на новата визия на сградата”, сподели архитект Стефанов.

Разработката на архитект Стефанов и колегите му Виктория Иванова и Елица Коева предвижда още покривът да се превърне в зелена тераса с растителност, парапет и ефектно енергоспестяващо осветление. Освен това сградата ще разполага и с външен асансьор с подход за хора с увреждания, каквито в момента няма.

Покривната тераса включва и експозиционна част. Tерасата няма да бъде отворена през цялото денонощие, а за контролирания достъп ще се грижи охраната на сградата, която действа и в момента.

Пространството ще може да се използва за културни събития, които хем ще бъдат на открито, хем не буквално на улицата, отбеляза проектантът.

Новата визия на Младежкия дом беше избрана миналия януари след конкурс, организиран от Община Варна и местната структура на Камарата на архитектите в България. В него се състезаваха 10 разработки, оценявани от 6-членно жури. На първо място в конкурса бе класиран проектът на архитектите Петър Стефанов, Виктория Иванова и Елица Коева.

Идеята беше Младежкият дом да бъде обновен за пика от мероприятията в Европейската младежка столица, каквато Варна беше миналата година. Грешки при проектирането обаче станаха причина за забавянето на същинските строителни дейности.

Обновяване все пак започна, но през ноември. Строителните дейности ще протекат на два етапа. Първият предвижда изграждането на външната метална стълба и на асансьора, който ще осигурява лесен достъп до всички нива в сградата. Изцяло ще бъде ремонтиран и покривът.

Там ще бъдат изградени сервизни помещения и лека метална конструкция с откритата тераса. Вторият етап включва изграждането на още една експозиционна площ.

dariknews.bg

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар