Пентагонът финансира разработката на базиран на изкуствен интелект микрочип, който би могъл да се интегрира в широк диапазон от мобилни устройства, пише MailOnline.

Eyeriss е процесор с размер на човешка длан. За разлика от повечето смартфони, които имат само 4 ядра, Eyeriss има цели 168 ядра и е базиран на технологията „невронни мрежи“, която имитира работата на човешкия мозък. Технологията е удобна за употреба на бойното поле в дрони или роботи, които се самообучават в реално време, без човешка помощ.

Дрон с интегриран процесор Eyeriss без проблем може да изпраща съобщения към наземните бази, когато идентифицира целта.

Чипът е разработен в Масачузетския технологичен институт (MIT) в сътрудничество с Агенцията за авангардни изследователски проекти в отбраната към Пентагона (DARPA), както и с фирмата за графични процесори Nvidia. Подобните на човешки мозък невронни мрежи обикновено се състоят от големи, мултиядрени графични процесори, неприложими за мобилни устройства.

За пръв път обаче учените успяват да произведат малка невронна система с ниска консумация на енергия, подходяща за интеграция и в мобилни устройства.

  Изкуствения интелект - най-опасното или най-полезното нещо за човечеството? Все още не знаем

Разработчиците от MIT споделят, че Eyeriss е десет пъти по-малък от мобилен графичен процесор. С този чип смартфоните и таблетите ще могат да обработват големи обеми от данни с мощни алгоритми, базирани на изкуствен интелект, вместо обикновените данни от облачни платформи.