Мая Манолова

Продължава протестът и гладната стачка на миньорите от мангановата мина в Оброчище. Вчера те обявиха безсрочна гладна стачка.

Причина за недоволството им са ниските заплати и системното им забавяне. Те настояват и да се развали концесията за добива на манган, съобщава БНТ.

Започна изплащането на ваучерите за храна за месец януари, поне да си нахранят семействата, но пари за сметки няма. Полицията прави проверка по сигнала, който самите работници внесоха вчера в прокуратурата в Балчик затова че не са допускани до работните им места.

Започна и източването на вода от галериите на мината, за да не загубят миньорите работните си места. Днес с работниците от мина „Оброчище“ се срещна общественият защитник Мая Манолова.

„Това, което чух от миньорите и наблюдавам ситуацията, е повече от тревожно. Аз няма как да се съглася, че възнаграждение в размер на 460 лева е нормално да получават подземни работници. Още повече, че става дума за манганова мина. Мангановата мина е сред четирите най-големи в света и при добра експлоатация би трябвало да дава много добри икономически резултати, така че и мината да се развива, да има поминък и хората да получават справедливи възнаграждения“, каза тя.

  Мая Манолова поиска повече права за защита на гражданите от монополите

Исканията на миньорите остават същите: те настояват за преразглеждане на концесионния договор, повишаване на заплатите до 1000-1500 лева, връщане на социалните придобивки.

Миньорите заплашиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, другата седмица ще се преместят на жълтите павета в София.