Мария Габриел връчи почетна награда на холивудския актьор Джон Войт

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел връчи в Лос Анджелис почетната награда в тазгодишното издание на Българските награди за принос към изкуството, културата, образованието и науката.
 
„В Деня на народните будители отдаваме почит към създателите и пазителите на българската духовност, език и култура. Радвам се, че Българските награди за принос към изкуството, културата, образованието и науката се връчват именно в този ден. Нека наградите се превърнат в традиция, нека обединяват, вдъхновяват и събират все повече приятели на България заедно“, подчерта Мария Габриел.
 
С наградата се отличават и получават признанието на българската общност от Западния бряг на САЩ изтъкнати личности (българи и чужденци), за техния принос към българското изкуство, култура, образование и наука. Инициатор на идеята е Бойко Христов, генерален консул на Република България в Лос Анджелис. Наградите са организирани от фондация „BgFace - Bulgarian Foundation for Art, Culture and Education“ и подкрепени от Генералното консулство на Република България в Лос Анджелис.
 
Тазгодишните победители в четирите категории - изкуство, култура, образование и наука са съответно пианистът Милен Киров, председателят на българския културен център "Рипни Калинке" Саня Кирова, Първо българско училище "Васил Левски" в Лас Вегас и архитектът проф. Иван Ташев.
 
Почетната награда за принос за отношенията в сферата на културата и изкуството между САЩ и България бе връчена от Мария Габриел на популярния американски актьор Джон Войт. Той е носител на редица награди, сред които “Оскар” за главна мъжка роля, няколко “Златни глобуса” и награда БАФТА.
 
„Вие сте носител на редица престижни награди от най-високо ниво. Удоволствие е да поднеса българската награда за принос към сближаването на България и САЩ. Поздравявам Ви за постиженията и Ви уверявам, че сте част от хората, които наричаме приятели на България“, с тези думи Мария Габриел връчи отличието на Войт.
 
"Ще ценя тази награда и ще се радвам да продължа да правя още проекти в България", заяви Джон Войт.
 
На събитието присъстваха повече от 200 официални гости, сред които режисьорът Стефан Командарев и членове на Академията за връчване на престижната награда „Оскар“. Церемонията завърши с представяне на трейлъра на българската номинация за наградите "Оскар" - филмът "Уроците на Блага".


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар