Снимки: Иван Теохаров / Дворец на културата и спорта

Мариус Куркински бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Варна“ за изключителните му постижения в националната култура и издигането авторитета на морската столица.

Наградата бе връчена от кмета на Варна – Иван Портних и Тодор Балабанов – Председател на Общински съвет – Варна на официална церемония на 15.08.2019 г. в Летния театър.

Пред 2000 присъстващи Мариус посвети приза на своя брат и благодари на публиката за доверието през годините.

Кандидатурата на Мариус Куркински бе издигната от инициативен комитет – Петър Ганев – Председател и членове Владимир Янев, Грациела Бъчварова, Диана Цолевска и Николай Бинев. Номинацията бе достойно защитена преди гласуването в зала „Пленарна“ от Даниела Стойнова – журналист в БНР.

В очакване на церемонията…

Отличия получиха също композиторът и диригент проф. Милко Коларов, спомогнал много за развитието на българската музикална култура и популяризирането на гр. Варна като център на музикалното изкуство и проф. Димитър Камбуров – първият демократично избран ректор, който води политика на разширяване сътрудничеството и отваряне на Медицинския университет към Европа и света и за заслуги в здравеопазването на гр. Варна.

Мариус Куркински ще има поредна среща със своята публика във Варна на 10 септември в театър „Българан“ където за пореден път ще представи своя моноспектакъл „Черното пиле“ от Николай Хайтов.