Мариус Куркински е сред предложените за удостояване със званието „Почетен гражданин на Варна“ 

Съгласно чл. 2 от Статута за удостояване с почетни звания и отличия на Община Варна, званието „Почетен гражданин на Варна“ е най-високото признание на обществеността на града за изключителен принос и заслуги за развитието на общината и за принос в националната култура.

На основание чл. 8 от Статута за удостояване с почетни звания и отличия на Община Варна, кметът на община Варна и председателят на Общински съвет-Варна ще проведат публично обсъждане на предложенията за званието „Почетен гражданин на Варна“ на 24.07.2019 г. (сряда) от 16:00 ч. в зала „Пленарна“.

Предложението за Мариус е внесено в община Варна от инициативен комитет и подписано от Грациела Бъчварова, Диана Цолевска, Петър Ганев, Владимир Янев и Николай Бинев.

Останалите номинации са за Стефан Стефанов, Академик Станимил Троянски, Борислав Дряновски, Пенко Николов, Проф. Милко Коларов и Хаджи Ламбрин Сотиров.

Мариус е носител на множество награди за актьорско и постановъчно майсторство сред които орден първа степен „Св. Св. Кирил и Методий“, „Проф. Крикор Азарян“, която се връчва за ярко постижение в театралното изкуство и много, много други.

Обичта на Мариус към Варна, на варненци към Мариус, винаги препълнените с публика зали и приноса му в националната култура са неоспорим факт през годините.

Не случайно Куркински ще представи първо в морската столица своя юбилеен спектакъл на 4 декември в Двореца на културата и спорта.