Честит рожден ден на актьора и режисьор Мариус Куркински! Пожелаваме му да бъде здрав и щастлив!

Един от най-талантливите ни и харесвани съвременни творци Мариус Куркински e роден на 15 октомври 1969 г. в град Нови пазар. 12-годишен постъпва в детското театрално студио към Драматичен театър – Варна, а след това в театър „Щурче“ на братя Райкови.

Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Крикор Азарян, Тодор Колев и Елена Баева във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1993 г. и, пак там, следва две години кинорежисура при професор Георги Дюлгеров. Получавал е множество награди за актьорското си и постановъчно майсторство. Негови спектакли са гастролирали с успех в чужбина.

Тази година Мариус заслужено получи приза „Почетен гражданин на Варна“, който му бе връчен от Иван Портних след одобрението от Общински съвет – Варна.

на 4 декември от 19.00 часа хилядната зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта във Варна ще бъде националната премиера на „Сборен моноспектакъл“ по случай 50 г. юбилей на Мариус Куркински.

„Сборен моноспектакъл“ ще бъде продукция от всички 11 солови акции в кариерата на Мариус до момента – от „Дон Жуан“, през „Ти-ри-рам“, „Сътресение“ до „Черното пиле“ на Николай Хайтов.

„Тази идея за сборен моноспектакъл отдавна я имам като план. Аз съм започнал да играя моноспектакли от 1993 г. и чисто професионално исках да проверя как ще звучат причините за които съм ги правил. Защото причина трябва да имаш за да излезеш за едно представление и то конкретна. Интересно ми е да събера причините една до друга и да видя какво същество ще създадат. Няма да се щадя, ще покажа какви дивотии съм извършвал през годините защото те не са малко …“, сподели Мариус.