МАРИУС КУРКИНСКИ Е УДОСТОЕН С „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ВАРНА“, ТЕАТЪР „БЪЛГАРАН“ С ПОЧЕТЕН ЗНАК „ЗЛАТЕН“ ЗА ЗАСЛУГИ КЪМ ВАРНА

Предложението бе внесено от инициативен комитет – Петър Ганев, Владимир Янев, Диана Цолевска, Грациела Бъчварова.

Мариус Куркински получава приза за изключителните му постижения в националната култура и издигането авторитета на морската столица. Предложението бе прието с 36 гласа „ЗА“ и 0 „ПРОТИВ“ от местния парламент.

Продуцентите от „Ажур Пико“ потвърдиха за СПЪТНИК, че Мариус ще представи първо във Варна своя Юбилеен спектакъл на 4 декември от 19.00 часа в хилядната зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта. Преди това на 10 септември в театър „Българан“ за пореден път при небивал зрителски интерес ще се играе „Черното пиле“ от Николай Хайтов.

Признания ще получат също и композиторът и диригент проф. Милко Коларов, спомогнал много за развитието на българската музикална култура и популяризирането на гр. Варна като център на музикалното изкуство, проф. Димитър Камбуров – първият демократично избран ректор, който води политика на разширяване сътрудничеството и отваряне на Медицинския университет към Европа и света и за заслуги в здравеопазването на гр. Варна.

Съветникът Христо Атанасов бе на мнение, че паричната награда трябва да отпадне, тъй като отличието е с достатъчно високо реноме.

Общинският съвет одобри също със златен почетен знак „За заслуги към Варна“ да бъдат удостоени алпинистът Атанас Скатов, краеведът и родоизследовател Атанас Пеев, Детско-юношеският театър „Златно ключе“ и театър „Българан“, а със сребърен почетен знак – Франциска Йорданова, читалищен секретар на НЧ „Христо Ботев 1928“, и Кичка Христова – народна певица, художествен ръководител и диригент на певчески състави.

ЕКИПЪТ НА СПЪТНИК ЧЕСТИТИ НА ВСИЧКИ НАГРАДИТЕ!