Системата ни убива

Снимка: Фейсбук

Според тях, въпреки че извеждането на дете от семейството е разписано като крайна мярка, социалните работници често прибягват до нея

Година след началото на палатковия лагер и масовите протести на майки на деца с увреждания, от инициативата“Системата ни убива“ излязоха на нов протест под надслов „Да спасим децата от системата“. Те настояват да се изравнят условията за подкрепа на деца в приемни семейства с тази за деца, настанени при близки и роднини.

Според протестиращите, ако извеждането на дете от семейство не се потвърди от съда, директорът на социалната служба трябва да бъде отстраняван от длъжност.

Финансовата подкрепа за децата, настанени в приемни семейства, да е еднаква с тази за настанените при близки и роднини, които сега са ощетени, смята Вера Иванова от инициативата „Системата ни убива“.

„Тук има една баба, която гледа двама братя сираци и социалните са решили, че тези деца заслужават по 120 лева. Тя не може да работи. Малкото дете е с увреждане, не ходи на детска градина, защото се задушава и получава пристъпи. И държавата я оставя без никаква подкрепа, само защото тя е пожелала да се грижи за двете сирачета“, дава пример Иванова.

  Двоен протест организират в Пловдив
Румен Томов от село Зверино е с 9 деца, три от които преди години са били изведени от семейството. Причината, според него, е, че едното от тях се изгорило и той бил обвинен за инцидента. „Правиха ни много проверки социалните, пристигаха ни, че съм сам баща, без работа. Беше зима. Аз им казах, че в тази тежка зима трудно се намира работа, но децата няма да ги оставя. Преди година майка им ги изостави, започнаха да ни притискат с жилищния проблем“, обясни той.
Има проблем с извеждането на деца у нас и той е от години, смятат Нели Димитрова, майка от инициативата „Системата ни убива“ и Добромир Стоянов, дошъл да подкрепи днешния протест. „Нас това ни навежда на мисълта, че има цяла схема за отнемане на деца, в която са включени социални, акушерки, още в родилните домове „навиват“ майките да подписват. Когато е в следродилна депресия и е самотна майка например“, посочи Димитрова.

„В много случаи се отнемат неоснователно, а пък когато наистина трябва да бъдат основателно отнети, тогава не се отнемат. Защото има немалко случаи на тормоз над деца и то с години“, смята Добромир Стоянов.

  Полицаите излизат на протест
Според Вера Иванова, въпреки че извеждането на дете от семейството е разписано като крайна мярка, социалните работници често прибягват до нея. Затова според нея ако извеждането не се потвърди от съда, социалният работник трябва да бъде отстраняван от длъжност и повече да няма право да работи в системата за закрила на детето.

Необходим е подробно разписан механизъм за контактите на детето и с двамата родители при развод, смятат още протестиращите. Исканията им са внесени в парламента и в Министерския съвет, ако няма реакция, отново ще излязат на улицата, заканиха се протестиращите.

По-рано от Министерството на труда и социалната политика излязоха с позиция, в която уверяват, че извеждането на дете от биологичното семейство е крайна временна мярка за закрила, която се базира на прецизно проучване и оценка на конкретния сигнал за дете в риск и се потвърждава със съдебно решение и такова решение се прилага за много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване на интереса на детето (склоняване към проституция, просия), като социалните работници и полицията извежда деца, само ако животът и здравето на детето са застрашени, се казва още в позицията на социалното ведомство.
Източник: Дарик