parlament

Петъчният парламентарен контрол пропадна заради скандал между БСП и ГЕРБ. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев прекрати заседанието, след викове за оставка от мястото на червената опозиция и тропане по банките.

В края на проваленото заседание социалистите Бойчев и Ерменков развяха черен байряк, на който с бели букви е изписано „Те поГЕРБаха България“. Този черен байряк се виждаше и вчера по време на протеста пред Министерски съвет.

Нещата ескалираха, след като БСП извади комунистическото минало на министър-председателя в защита на Ирина Бокова.

„Бойко Борисов обслужи чужди интереси“, заяви от парламентарната трибуна лидерът на социалистите Корнелия Нинова и отново захапа герберите за случая Бокова – Георгиева. Според социалистката виновник за неуспеха на България е Бойко Борисов, който се самоунищожил, но България станала за резил.

Господин премиер, кои чужди държави ви наложиха Кристалина Георгиева, попита Нинова.

Тя се хвана за вчерашния аргумент на премиера за комунистическото минало на Ирина Бокова, като веднага контраатакува с членството на Бойко Борисов в БКП. Не сте ли бил член на БКП, попита социалистката и изтъкна, че Борисов избрал БКП за сметка на МВР и пожарната. По думите й той се отрекъл от семейството си и щял да се отрече и от родината си.

  Политически куриоз! Цецка Цачева ще обяви официално Румен Радев за президент

Припомняме вчерашните думи на премиера по повод Бокова – „От кое да се срамувам – че на една комунистическа фамилия не съм й осигурил следващите 5 години“.

Червените отново атакуваха премиера за заселването на бежанци в българските общини. Нинова прочете споразумението за интеграция на мигрантите, но залата я освирка.

Червената депутатка се опасява, че страната ни ще бъде превърната в бежански център. Държавата щяла да плаща осигуровките на мигрантите, ще им осигури жилища, работа, детска градина. Къде са равните права с българските граждани, възнегодува Корнелия Нинова.

Дошъл е момент да бъдем българи, не давайте България, обърна се тя към избирателите. Социалистите бурно ръкопляскаха.

Това обаче ядоса председателстващият заседанието Димитър Главчев. „Моля за ред в залата. Ще прекратя заседанието“, закани се Главчев.

След това на трибуната излезе Георг Георгиев и обвини червените в лъжа, но викове „Оставка“ и тропане по депутатските банки от страна на опозицията заглушиха думите му от трибуната.

Димитър Главчев обясни пред медиите, че не си е изпуснал нервите.

  Корнелия Нинова зове: Бойко, кажи си за Ердоган!

Според него въпреки днешния цирк имало смисъл от заседания на парламента и случилото се няма ускори ваканцията на законотворците преди вота.

В момента колегите от опозицията се лишиха от свое право да упражнят правото си на парламентарен контрол, обясни той.

Главчев се закани да не допусне парламентът да се използва за предизборни цели.

По думите му липсвала Цецка Цачева, която умело въдворявала ред.

Според него цялата група на червените създавала безредиците в пленарна зала. Следващият път ще се постарая да съм още по-бърз, закани се Димитър Главчев относно евентуален подобен друг ход от червените по време на заседание.

ДПС определи обаче поведението на Димитър Главчев като поредния политически гаф на ГЕРБ.

Лидерът Мустафа Карадайъ заяви на брифинг, че така (с прекратяване на парламентарния контрол, б.р.) се криели министрите от опозицията. Правителството и ГЕРБ се крият от хората, а като се покажат, вършат гаф след гаф, смята той.

Искането на оставки не е безредица, а демократичен политически акт, обяви Карадайъ. Кой носи политическата отговорност, попита лидерът на партията. „Кабинетът бил заченат порочно“, кратко и ясно констатираха от ДПС.

  Евродепутат от ГЕРБ след въпрос за Сорос: Изключвай камерата! Вървете си! (Видео)

Източник: News.bg