лиляна-павлова-винетки

„Най-лесно е да се каже, че не се чисти. Стандартите изискват при обилен снеговалеж да спрем движението и да изчистим, но не го направихме, защото бяха последните дни, в които хората се прибират след празниците. Пуснахме и снегорините. Ако не беше чистено, щеше да има не 20 см, а метър сняг. Направихме компромис. Не трябва да драматизираме.“

Така министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова описа ситуацията по пътищата през последните няколко дни, пише OFFNews.

Тя увери, че тази нощ снегорините на терен са били двойно повече.

„Имахме критична нощ – над 2600 снегорина работиха, увеличихме броя им двойно.

От 1 до 5 ч. през нощта всички пътища бяха затваряни поетапно заради обледяване. Сега е критично в Силистра, където пътищата са затворени за тежкия трафик и поетапно ще бъдат затваряни и за лекия. В област Благоевград, магистрала „Струма“, е паднала толкова гъста мъгла, че е като мляко. Там снегът е изчистен, но има много гъста мъгла.

  Лиляна Павлова: Ако президентът смята, че директивата за концесиите въвежда корупция, да повдигне темата в Европа

Опасността от заледявания беше преодоляна. Затваряхме пътищата в Русе, Велико Търново до Стара Загора.

Другото критично място тази нощ беше Петрохан, където се натрупа един метър сняг“, каза Павлова и допълни, че ако сме искали пътища без сняг и лед, можело да „им сложим реотани“, но за целта щели да ни трябват 1 милиард лева годишно.

„Но на минус 15 цяла нощ работят хората, движат се при изключително тежки условия – 3000-5000 души всяка нощ дават всичко от себе си. Това са живи хора, трябва да си помагаме. Ако само се критикуваме,… На снегорин също му замръзна горивото – случва се.“

Допустимо е да има до 3 см сняг на магистралите, 5-7 – на второкласните пътища и до 10 см на третокласните 2 часа след спирането на снеговалежа, каза още тя.

„Проходимо при зимни условия значи със зимни гуми да можеш да минеш през снега“, каза Павлова.

Министърът увери, че ще има и санкционирани снегопочистващи фирми заради закъсняло излизане, но показа и раздразнението си, защото темата с почистването на снега била преекспонирана от медиите.

  Барак Обама покани Лиляна Павлова на закуска

Източник: dunavmost