Лекарите бият тревога: Мръсното море зарази половин България с алергии

Мръсното море и излагането на слънце без защитен крем докарват алергии на хиляди туристи по плажовете ни, категорични са лекарите. Диарии, алергии и летен грип също морят плажуващите, като често попадналите на някой вирус си го отнасят и долекуват у дома, като почивката им тотално се проваля, разказват самите пострадали на опашка за преглед при джипито.

Причините, освен опасните слънчеви лъчи, са в това, че повечето плажове по Черноморието нямат отходни санитарни места. Изливането на фекални води в морето също причинява колити, обриви и диарии, особено при по-малките туристи, чийто организъм е по-неукрепнал. Басейните, особено в по-малките хотелчета, които по-рядко се дезинфекцират, също крият рискове от обриви на къпещите се. Пострадали от водите по Южното Черноморие се жалват, че още през първия ден на почивката си направили алергични пристъпи и телата им се осеяли с обриви.

„Цели семейства идват при нас. Вместо с тен хората се прибраха с пъпки по цялото тяло. Децата им бяха в ужасно състояние. Имаха обриви по гръбчето, шията и врата. Не можеха да търпят дрехи върху себе си“, обясняват медици и в Кюстендил. Причината за тежките кожни състояния със сигурност е мръсотията в морската вода. В същото време пациенти се оплакват, че джипита лекуват морски инфекции на сляпо. Хората масово се връщат от почивка с диарии, висока температура и обриви. Независимо че заразите са със сходна симптоматика, те се причиняват от различни адено-, пара- и ентеровируси, но джипитата ги церят по един и същи начин.

  Трескава подготовка във Варна за "чудото" на MTV

Личните лекари не изпращат проби за микробиологични изследвания, а системата на районните здравни инспекции беше разбита от реформи и не може да осъществява пълен мониторинг върху тези неща. Така коментира проблема националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.

54 човека са се заразили и развили салмонела, ентероколити и колиентерити във Варна само за последните пет дни, показва справка на регионалната здравна инспекция. По думите на инспекторите обаче това е само малка част от инфектираните, тъй като за по-леките случаи личните лекари не изпращат биологичен материал от пациентите за микробиологични изследвания. Подобна е картината и в Бургас. Там регионалната здравна инспекция е регистрирала 27 случая с остри стомашни проблеми за по-малко от седмица.

Софийската регионална здравна инспекция пък е засякла 65 чревни инфекции. Близо половината от заболелите са хора, върнали се наскоро от морето. Оказва се, че наред със стомашно-чревните инфекции по Черноморието кърлежи масово хапят по плажовете. Близо 50 са ухапаните и потърсили лекарска помощ. Членестоногите попадат там от кучетата, чайките и гларусите, крият се в пясъка и инфектират отпускарите с тежки зарази, алармираха лекари. Популацията им е завишена, тъй като естествените плажове рядко се дезинфекцират срещу паразити, предупредиха медиците.

  Септември - идеален за плаж! Ето кога чак ще вали

Източник: pik.bg

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар