lekar

Лекари настояват настаняването в социални домове на самотни пациенти да става по-бързо. Повод за това дава случай на 52-годишен мъж с ампутиран крак, изоставен от роднините си. За него се грижат медиците в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас, информираха от болницата.

Въпреки че от лечебното заведение са издирили сестрата на пациента, тя писмено се е отказала да носи отговорност за болния. Цялата процедура по оформянето на документацията за преместването му в социален дом пада върху лекарите и медицинските сестри. За тях това е непривична дейност, която обаче често им се налага да вършат.

„Мъжът, който страда от диабет, се е приютявал в каравана във Ветрен. Негов приятел го е заварил в безпомощно състояние, с почернял от гангрена крак. Той е транспортиран в болница. За да спасим живота му, се наложи ампутация“, разказват лекарите от Клиниката по съдова хирургия.

Пациентът е приет на 26-ти май. Той се подобрява и скоро няма да има нужда от лечение в клиниката, но предвид състоянието му медиците не могат просто да го изпишат, защото няма къде да отиде нито кой да продължи грижите за него.

  Около четвърт милион струва лечението на Митьо Очите, лекарите правят и невъзможното

От болницата правят постъпки за преместването му в специализиран дом и се свързват с Агенцията за социално подпомагане, където трябва да представят пълен набор от документация.

„Пациентът няма нито месечен доход, нито здравни осигуровки, нито личен лекар, който трябва да го представи пред ТЕЛК. И разрешаването на този казус се пада на нас. С колегите повикахме специалист, който да го консултира, за да може да се яви пред ТЕЛК. Така болният може да получи социална пенсия и да постъпи в дом, където да се грижат за него“, казват от Клиниката по съдова хирургия. Процедурата не е никак лека и ангажира много от времето на персонала.

Подобни случаи не са рядкост и в останалите отделения на УМБАЛ Бургас. Някои от изоставените пациенти остават със седмици, дори и с месеци, а престоят им е изцяло за сметка на лечебното заведение.

Затова лекарите призовават да има облекчена процедура и Агенцията за социално подпомагане да може да поеме пациентите по-бързо.

  Връчиха наградите на Община Варна на здравни работници по повод празника им