лъваца

 

Лъвицата Стела от зоопарка в Стара Загора успяла да избяга от клетката си, но след около час и половина навън била упоена и върната при „мъжа си“ Симбанджи зад мрежата. По това време заради студа почти нямало посетители, никой не е пострадал. Инцидентът станал във вторник преди обяд, но за него бе съобщено днес.

Животното излязло от клетката си, тъй като гледачът, който храни лъвовете, не закрепил добре резето на вратата и Стела успяла да го избута – така си отворила пътя към свободата. Не отишла далече, а се разходила из шубраците на 150-200 метра от клетката си, в района на тревопасните животни, без да напусне територията на зоопарка. По-късно била подмамена с парче месо и упоена, като била простреляна с упойваща спринцовка. След това била пренесена в клетката и се събудила в добро състояние.

Екипът на зологическата градина се справил със собствени сили и не се наложило да търси подкрепление. Все пак напрежение имало – да не би случен шум да подплаши бегълката.

  Над 800 кукери си дават среща на Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора

Директорът на зоопарка доц. Радослав Михайлов поясни, че в случай като този веднага всички посетители, колкото и да са малко, се извеждат навън, а вратите се заключват, за да не влязат нови. Самото животно е на около 6 години. То е свикнало с хора – самият директор го бил отгледал от бебе буквално на ръце, и не е създавало проблеми. Разбира се, риск съществувал, тъй като не навсякъде оградата на зоологическата градина е достатъчно висока и всяко по-пъргаво животно би могло да я прескочи. Особено в състояние на стрес, в какъвто попадат на свобода питомците на зоопарковете, които са свикнали обикновено да живеят в клетки.

източник: 24часа