Лъснаха нарушения в Министерството на здравеопазването

След разследване на Бтв за риска линейките на Спешната помощ да останат без комуникация законови нарушения лъснаха в Mинистерството на здравеопазването.

Заради забавената обществена поръчка ведомството е принудено да води преговори „на тъмно” с фирми, евентуални участници в бъдещ конкурс.

В „Тази сутрин” по bTV заместник-здравният министър Мирослав Ненков успокои, че риск за връзките няма, дори и фирмата, чийто договор е изтекъл, да преустанови поддръжката на системите.

„Най-лошото, което може да се случи, е адресите, които получават, е да ги пишат на ръка. Системата за комуникация между Центъра за спешна медицинска помощ, между 112 и мобилните екипи е подсигурена тройно. Няма как да пропадне това”, увери той.

В Котел обаче не вярват. Д-р Елена Милева няма такова тройно подсигуряване от години. Разчита само на мобилен телефон.

„Тези радиостанции знаете ли какви бяха? Викаме от едната страна, от другата не ни чуват и обратното, само се надвиквахме”, каза тя.

Преди три месеца лекарката е нападната от близки на пациент.„Лошо е, че телефонът е един и остава в линейката, не можах да се обадя”, посочва тя.

  В Юта обявиха порнографията за заплаха за здравето

Договорът за комуникациите на линейките се е забавил заради стремежа на държавата да получи по-ниска цена, обясни здравният министър Николай Петров.

„В преговори сме с фирмата, те гарантират, че ще продължат поддръжката, ние ще им платим за това, след което ще ни дадат прилична цена, по-добра за министерството”, отбеляза той.

Защо обаче се преговаря за цена на договор с евентуален бъдещ изпълнител преди обществената поръчка? Заместник-министър Ненков каза, че това не са били разговори за спечелване на конкурса.

„Разговори с тази фирма за спечелване на тази поръчка не са водени. Разговори с тази фирма са водени за поддържане на нашата система до спечелване на конкурса от някого”, отбеляза той.

Бившият шеф на „Обществени поръчки“ в Министерския съвет Пламен Немчев и автор на първия закон за обществени поръчки у нас открива няколко нарушения.

„Този министър не познава закона. Дайте да отменим закона и да се договаряме ей така, търсейки най-изгодна оферта”, коментира Немчев.

  Варна: Задава се петият фестивал на здравето и красотата

„Първо, не е спазен графикът на министерството, второ – не може да идеш на преговори или на пазарни проучвания и да не ги публикуваш на профила на купувача, и трето, „Ние говорихме и с други фирми”. Кои са? Публикувайте ги да ги видим. Законът е нарушен, и то драстично”, категоричен е той.

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар