Меглена Кунева

Меглена Кунева, Снимка: ХАШТАГ-BG, Милена Кичашка

Ще се боря българските учители и техният труд да бъдат справедливо оценени, заяви тази сутрин пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева.

Според министкър Кунева, като компенсация на ниските заплати сега учителите имат дълги ваканции. „Една част от учителите справедливо смятат, че бонус към тяхната професия, ако щете компенсация за недотам високото заплащане, да не кажа ниско направо, е по-дългата ваканция“, посочи тя.

Кунева противопостави на учителите проблема за родителите, които няма къде да оставят децата си през дългата лятна ваканция и призна, че „нямаме до такава степен развита система, която извън училищното обучение да поема грижата за децата“. Затова тя е склонна да приеме вариант за по-кратки ваканции.

По думите й, за да се вземе решение, трябва да се проучи общественото мнение. Министърът остави проблема висящ във времето. „Не е настъпил моментът, в който ще има отчетливо обществено мнение, което ще поддържа промяната. За всяка промяна трябва атмосфера и трябва среда“, каза тя.

  Депутатите във Венецуела без заплати, няма пари

От тази година с по-кратка лятна ваканция, едва със седмица, ще са първокласниците, които ще завършат учебната година на 31 май, а не на 24 май, както досега.

Забележката, която специалисти в сферата, отправят относно дългите ваканции, че по този начин децата забравят почти изцяло изучавания материал, Кунева отхвърли с тезата, че в новите учебни програми е наблегнато именно на повторението на материала.

По повод обещаното увеличение на учителските заплати с 10% министър Кунева каза само, че започват разговорите за бюджета и и това което е записано в колективния трудов е предмет на много дълги преговори.

Увеличението може да се случи в новата бюджетна година, но само ако има възможност, посочи Кунева и сложи точка по темата като продължи коментара си за „изключителната концепция“ на МОН за реформи в предучилищно, училищно и висшето образование. И реформа в науката, добави тя.

Вицепремиерът подчерта, че всичко това се случва в условията на силни бюджетни икономии, за да можем да държим бюджетният дефицит, да слезем под този праг, който в момента сме стигнали и не е добре да имаме.

  Обрат по случая с учителката, която "тормозила" ученици в Пловдив

Така тя отговори на втори път зададения въпрос ще се увеличат ли и кога учителските заплати.

Какво ще каже финансовият министър по този въпрос, ще съобщи самият той, подчерта Кунева. По думите й министър Горанов нищо не е обещавал, а и 10% едва ли драматично ще променят материалното състояние в бранша.

В едно Меглена Кунева е категорична: „Аз не вярвам в реформи без пари“. И за да бъдат отпуснати на МОН, тя ще представи пред кабинета данни колко са учителите в България, колко учители напускат всяка година, защото не им харесват условията, колко учители имаме, които работят в България след пенсионна възраст, на кое място са българските ученици.

Източник: КРОСС