Янка Рупкина получи признание и у дома

Народната певица Янка Рупкина, станала известна с вокално трио "Българка" и "Мистерията на българските гласове", получи признанието и на своите съседи. Противно на мнението, че "пророк не бива без почит, освен в дома си", певицата, прославила странджанския автентичен фолклор, бе удостоена с почетния плакет на столичния район "Искър".

Така тя стана една от изявените личности на столичния район "Искър" - наред с поетесата Надежда Захариева, първата и единствена с олимпийско злато в плуването Таня Богомилова-Дангалакова, покойният вече говорител на БНТ Никола Филипов (чичко Филипов).

"Да намираме времето, да оценяваме хората, дали много за България", заяви при връчването на почетната грамота и плакет кметът на район "Искър" Ивайло Цеков.

На концерта-награждаване Рупкина получи музикален поздрав от певиците Величка Стамболова и Бинка Добрева.

Янка Рупкина е родена на 15 август 1938 година, но е записана в регистрите с рождена дата 25 август.

Първата си награда получава, когато е 22-годишна на събора-надпяване в село Граматиково. Тя печели конкурса на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио и от 1960 г. в продължение на 30 години е негова солистка. Прави много записи за фонда на БНР, издава няколко грамофонни плочи в "Балкантон", снима филми за БНТ.

Заедно с трио "Спешен случай", с композитора Димитър Пенев и с кавалджията Теодосий Спасов има множество фолклорни проекти.

Нейната песен "Калиманку, Денку" в обработка на Красимир Кюркчийски впечатлява особено много швейцарския продуцент Марсел Селие, който я нарежда сред любимите си в поредицата албуми на "Мистерията на българските гласове".

Янка Рупкина е носител на следните награди:

1961 - първа награда от радиотелевизионния конкурс в Нови Сад,

1967 - първа награда в международния фолклорен фестивал в Картаген, Тунис,

1973 - награда от международния фестивал на грамофонната плоча в Братислава.

2007 - награда "Нестинарка" на международния фолклорен фестивал в Бургас.

Янка Рупкина издирва и записва стотици оригинални песни от Странджанския край за БНР и Балкантон. През 2005 г. излиза албумът ѝ "Керанка", посветен на нейната майка. През 2012 година е удостоена с високото държавно отличие орден "Кирил и Методий". От 2017 г. Янка Рупкина е почетен гражданин на Бургас.

Автор: Дежурен редактор
Напиши коментар