Варна е в очакване на тридесетото издание на МФФ „Любовта е лудост"

Три фестивални десетилетия се изнизаха неусетно. Сякаш бе вчера, когато открихме за българската публика таланта на големия режисьор Баз Лурман. Филми на Ласе Халстрьом, Ян Сверак, Асхар Фахради, Фредерик Фонтейн, Георги Дюлгеров, Пал Шандор, Станислав Говорухин, Мира Наир, Нана Джорджадзе, Хелмут Дитл и още творци от Европа, Азия и САЩ са държали в ръце красивата „Златна Афродита”.

И така през годините, фестивалът откриваше, а зрителите се срещаха със света на големите художествени идеи. „Любовта е лудост” постепенно придоби облик на значимо културно събитие, където стойностни филми намират своята взискателна публика. Общуването между тях е двустранен процес, защото наред с чисто информационните функции, фестивалът възпитава вкус и отношение към актуалните тенденции в съвременното кино.

Юбилейното издание на „Любовта е лудост” за сетен път е щедро на заглавия, които привличат вниманието на зрителите, търсещи богати сюжети, човешки истории и завладяващи страсти. Географията на фестивала и качествата на филмовата подборка ще задоволи всеки вкус. Специални панорами ще представят две от най-динамично развиващите се национални кинематографии – иранската и полската.

Магичната атмосфера на града също е част от своеобразието на фестивала. Устояхме на предизвикателствата на ковид кризата, преодоляхме препятствия и трудности, защото вярвахме в мисията на нашето начинание. Затова днес имаме надежда, че Варна отново ще бъде предпочитана дестинация за любителите на киното.

Наши гости са творци, които вече са били носители на награди в миналото. Сега на тях се пада привилегията да бъдат членове на международното жури. А това е гаранция, че и тази година списъкът с отличия ще се попълни с наистина достойни произведения. Вярвам, че те ще бъдат открития и за нашата вярна публика, която винаги е подкрепяла търсенията ни.

На добър час и попътен вятър!

Проф. Александър Грозев
художествен директор на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“

Фестивален и конгресен център е съорганизатор на повече от 10 провеждащи се ежегодно фестивали, а през 1993 година стана инициатор и организатор на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост”. ФКЦ - Варна е представител на България в единствената паневропейска верига от киносалони EUROPA CINEMAS с участието си в програма MEDIA /програма за подпомагане от страна на Европейския съвет на европейската аудиовизуална индустрия/.

Вече 30 години доайенът на международните кинофестивали с български адрес, воден от амбицията да излъчва най-новите продукции на седмото изкуство, всяка година представя над 90 игрални филма от световната филмова листа.

От 1993 г. досега на фестивала са показани над 2500 игрални филма.

В програмата на кинофестивала през 2022 г. са включени конкурсна програма, младежки конкурс, панорамите "Злато от световните фестивали", "Съвременно полско кино", "По глобуса", Наградени филми от МФФ "Любовта е лудост" през годините, "Български филми", "Съвременно кино от Иран", "Документални филми", срещи с представители на филмовия фестивал „Castelli Romani", Италия и филмовия фестивал "Висла", Полша.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар