Театралният фестивал "Варненско лято" започва в онлайн вариант

Театралният фестивал „Варненско лято” започва днес - 25 ноември, за 28-ми път, но за първи път в онлайн форма, предаде Радио Варна

До 6 декември почитателите на театъра ще могат да се докоснат до театралното изкуство през сайта http://viafest.org/varna. Публиката може да бъде от цялата страна, но не и от чужбина, тъй като съдържанието няма да бъде достъпно заради правата на излъчваното съдържание, разказва изпълнителният директор на театралния фестивал „Варненско лято” проф. Николай Йорданов.

Спектаклите ще бъдат достъпни до три дни след тяхното излъчване. Зрителят по свое желание и възможност ще може да ги гледа до 72 часа от началния час. Достъпът до сайта http://viafest.org/varna и съдържанието са безплатни, което е и положителният ефект от дигиталното издание, отбелязва още проф.Йорданов и уточнява, че постановките са със субтитри на български език.

„Губи се най-важното - живия контакт, но в тази ситуация, когато е трудно пътуването и ситуацията е сложна, ще се питаме да видим предимствата на онлайн театъра”, подчертава още изпълнителния директор на фестивала.

В програмата са планирани 10 спектакъла от международната сцена, които бележат театралния език през последните едно-две десетилетия. Дигиталното издание позволява различни спектакли независимо от тяхната големина, финансовите условия и независимо от това да ли се играят в момента или не, смятат още организаторите.

„Призовавам нашите зрители да погледнат откъм добрата страна като съпреживеем големите събития от световната сцена. Ще има представяне на книги, дискусии, филми за български актьори и ще поддържаме фестивалния дух”.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар